O singură anomalie genetică ar fi de vină pentru majoritatea alergiilor

476

Alergiile pot fi produsul a doi factori: genetici și de mediu. Dar noi dovezi știinţifice sugerează că o singură anomalie genetică majoră ar putea fi de vină pentru astm și multe tipuri de alergii.

Alergiile, la praf, păr de animale sau alune, sunt de fapt produsul funcţionării greșite a sistemului imunitar, care începe să perceapă obiecte inofensive ca ameninţări și lansează un atac intens care se poate traduce prin strănuturi, curgerea nasului, probleme cu ochii și până la reacţii fatale.

Dar cercetătorii care au studiat factorii genetici care se ascund în spatele unor afecţiuni cunoscute ca sindromul Marfan și sindromul Loeys-Dietz, au descoperit că ar putea fi un numitor comun genetic pentru toate alergiile. Studiul publicat de către cercetătorii de la Johns Hopkins în jurnalul Science Translational Medicine arată că mutaţia genetică prezentă la pacienţii cu Marfan și Loeys-Dietz ar putea cauza schimbările sistemului imunitar responsabile pentru alergii. Sindromul Marfan este o afecţiune ereditară a ţesutului conjunctiv, care antrenează anomalii ale inimii, ale scheletului și ale ochilor. Sindromul Loeys-Dietz este tot o tulburare a ţesutului conjunctiv, ale cărui caracteristici se suprapun cu cele ale sindromului Marfan, dar care poate provoca anevrisme aortice fatale și se tratează altfel decât Marfan.

De vină ar fi mutaţia proteinei TGF-beta, care este responsabilă pentru creșterea celulară și comunicarea între celule. „Mutaţia genei nu face doar ca celulele sistemului imunitar să se comporte aiurea, ci poate de una singură să pună în mișcare întregul lanţ de reacţii care eventual duce la alergie", explică autorul studiului, dr. Harry Dietz, conform Time. Rezultatele ar putea duce la o nouă generaţie de tratamente pentru alergii, care să se axeze pe gena cu probleme.