China, pe cale să renunţe la legea privind copilul unic

69

Autorităţile chineze ar putea renunţa la politica ce interzice familiilor să aibă mai mult de un copil. Potrivit fostului șef al Comisiei Populare Naţionale și Planificare Familială, Zhang Weiqing, a anunţat că statul ar putea permite cuplurilor să aibă doi copii, chiar și atunci când părinţii nu sunt, la rândul lor, copii unici.

Politica privind copilul unic are ca rol limitarea boomului de populaţie în ţara care deja este cea mai populată din lume. Experţii demografici spun însă că acestă politică ar putea genera efecte neplăcute precum îmbătrânirea populaţiei, care ar genera totodată un impas economic.

Dacă noua regulă intră în vigoare, cuplurilor din mediul urban li se va permite să aibă un al doilea copil, în cazul în care ambii părinţi sunt fii unici. Noua regulă s-ar aplica mai întâi în zonele „productive din punct de vedere economic" și în regiunile în care legislaţia copilului unic a fost respectată, relatează HotNews.

Dezbaterea privind această politică a fost recent reaprinsă după ce fotografia unui bebeluș avortat fără acordul mamei și care zăcea mort într-o găleată cu apă într-un spital din China a fost publicată pe Weibo, o reţea locală de socializare.