China și-a lansat primul portavion

68

China a lansat la apă primul său portavion. Momentul este unul istoric și este văzut ca un efort pentru protejarea intereselor chineze și contracararea supremaţiei americane din Asia. SUA au cerut oficial explicaţii cu privire la misiunea noii nave chineze.

Ieri dimineaţă a fost lansat la apă în portul Dalian, în cadrul primelor exerciţii și teste, primul portavion chinez. Nava are aproape 300 de metri lungime, 30 lungime și 11 înălţime și 67.000 de tone și este proiectată să ducă 2000 de oameni și 50 de avioane de luptă. Pentru început va fi folosită pentru antrenamentele piloţilor de pe avioanele de luptă.

După teste nava se va întoarce în port pentru a se continua dotarea și a i se face mai departe alte teste. Andrei Chang, editorul publicaţiei Kanwa Defense Review din Hong Kong care monitorizează armata chineză spune că testele vor dura probabil încă un an sau doi. Iar apoi nava va fi folosită în patrulări în apele teritoriale sau în vizite în alte ţări. „Portavioanele americane au ajuns în Hong Kong, de ce nu ar merge și ale noastre în California sau în New York?", spune Xu Guangyu, un general chinez pensionat.

Nava a fost la origine cel de-al doilea proiect de portavion sovietic. Se numea Varyag și a intrat în flota ucraineană după destrămarea URSS. Evaluată la 20 de milioane de dolari în 1998, urma să fie transformată în cazino plutitor. China a achiziţionat-o ulterior, iar planurile de restaurare și dotare au fost secrete până luna trecută, când s-a recunoscut oficial proiectul.

Actualmente nava nu are un nume, autorităţile chineze încercând să nu accentueze momentul mai mult decât este necesar. „Nu ar trebui să se nască îngrijorări peste măsuri sau sentimente paranoice faţă de acest demers al Chinei de a avea un portavion, nu va fi o ameninţare pentru alte ţări", s-a spus într-un comunicat oficial.

Cu toate acestea mesajul este unul deosebit de puternic atât pentru poporul chinez cât și pentru observatorii internaţionali. SUA au făcut apel la o mai mare transparenţă asupra capacităţilor militare chineze și au cerut o explicaţie oficială cu privire la modul în care va fi folosită nava. În același timp unii observatori încearcă să diminueze importanţa momentului. „Primul portavion chinez are o capacitate militară foarte limitată, și va servi în principal pentru prestigiul ridicării unei noi mari puteri, va ajuta în procedurile militare de bază și va afișa un pic de putere", e de părere Andrew Erickson, profesor la U.S. Naval War College's Strategic Research Department.

China investește însă masiv în apărare. Bugetul acordat anul trecut pentru armată a ajuns la 91.5 miliarde de dolari, fiind al doilea ca mărime după SUA. Își justifică proiectul maritim prin faptul că era singurul membru dintre cei cinci permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU care nu avea un portavion. În plus susţine că are o uriașă coastă, alături de o mulţime de valori maritime de apărat. „Ca o economie majoră, China trebuie să își asume mai multe responsabilităţi pentru lume, și în același timp are noi interese de securitate ce trebuie protejate. În noile circumstanţe puterea navală a Chinei trebuie să crească proporţional", spune Wang Shaopu, director al Center for Pan-Pacific Studies de la Jiaotong University din Shanghai.

Un aspect extrem de important este că în urma experimentelor, China își va îmbunătăţi propria linie de fabricaţie a portavioanelor. Primul proiect este deja în construcţie în Shanghai și ar putea fi finalizat în 2012.

China ia în calcul o flotă minimă de 3 portavioane, în care unul este în acţiune, unul în tranzit iar al treilea în port pentru reparaţii și alimentarea cu provizii, susţine generalul maion Luo Yuan. Experţii chinezi afirmă că va mai dura poate un deceniu până când se va dezvolta întregul sistem de funcţionare a unei flote de portavioane, care include o suită de fregate, distrugătoare, submarine și sateliţi precum și un centru integrat de comandă și control.

China dispută teritorii cu Taiwan și în sudul Mării Chinei. De-a lungul timpului a avut tensiuni și dispute teritoriale cu Japonia, Filipine, Vietnam sau Coreea de Sud. Taiwanul și-a dezvoltat recent capacitatea militară având acum în dotare rachete ce pot lovi navele maritime.