Serviciile Facebook, Twitter și BlackBerry ar putea fi limitate în Anglia

42

Guvernul britanic evaluează posibilitatea de a impune limitări asupra reţelelor de socializare și a telefoniei mobile, în timpul tulburărilor sociale. Intenţia de a-i deconecta pe cei violenţi atrage însă critici din partea apărătorilor drepturilor omului.

Se știe că în timpul revoltelor din Marea Britanie tinerii au folosit telefonia mobilă atât în trimiterea de mesaje text prin sistemul BBM de la BlackBerry cât și prin Facebook sau Twitter. Premierul britanic i-a informat pe membrii parlamentului că guvernul explorează cadrul în care poate impune închiderea reţelelor de socializare în cazul în care acestea sunt folosite pentru răspândirea dezordinii. Cameron a spus că guvernul cercetează să vadă „dacă va fi corect să-i oprim pe oameni să comunice între ei prin aceste siteuri și servicii atunci când știm că plănuiesc violenţă, dezordine și criminalitate."

Premierul a justificat demersul afirmând că oricine a văzut revoltele ar fi „șocat de modul în care s-au organizat prin intermediul reţelelor de socializare. Circuitul liber al informaţiei poate fi folosit spre bine. Dar și spre rău. Iar atunci când oamenii folosesc reţelele de socializare pentru scopuri violente, trebuie să îi oprim."

Cameron este susţinut în acest demers și de unii membri din opoziţie. Dar, în timp ce politicienii se întreabă cu privire la legalitatea măsurii sau dacă, aprobată, va putea fi pusă în aplicare și va avea efectele scontate, apărătorii drepturilor omului resping total ideea.

Jim Killock, director al Open Rights Group, spune că evenimente asemănătoare cu cele din Marea Britanie au fost adesea folosite abuziv, pentru a restrânge libertăţile civile, cum ar fi aceea de comunicare și expresie. „David Cameron trebuie să fie atent să nu atace aceste nevoi fundamentale din cauza unor îngrijorări cu privire la acţiunile unei minorităţi restrânse."

„Ar putea fi ispititor să înăbuși acest tip de discurs violent atunci când un guvern se simte sub asediu, dar a face asta nu e cu nimic mai prejos decât un atac la adresa întregului concept de libertate religioasă, și ar putea avea consecinţe înfricoșătoare pentru orice democraţie", scrie Matthew Ingram pe blogul de tehnologie GigaOm. Iar Curt Hopkins scrie pe ReadWriteWeb că premierul Cameron „se alătură marelui șir al potentaţilor care nu înţeleg deloc ideea de social media."

John Bassett, reprezentant al Royal United Services Institute, spune că guvernul ar trebui să reziste ispitei și, dimpotrivă, ar trebui să folosească reţelele. Cu ajutorul lor oamenii ar putea reclama poliţiei instigările la violenţă și tot de acolo poliţia ar putea extrage indicii care să ducă la acţiuni de stopare a revoltelor în timp util.

În timp ce Twitter a spus că nu are intenţia de a șterge postări sau conturi, Facebook deja a anunţat că a închis paginile care incită la violenţă. Site-ul companiei Research in Motion, producătorul telefoanelor BlackBerry a fost atacat după ce compania a anunţat că va coopera cu poliţia britanică pentru identificarea turbulenţilor ce au folosit de sistemul BBM, semi-privat gratuit de comunicare prin SMS al BlackBerry.

Reprezentanţii celor trei companii se vor întâlni cu secretarul de interne al guvernului britanic, Theresa May. Deși au primit pozitiv apelul pentru o discuţie, companiile au spus de la bun început că obiectează faţă de cenzură sau interdicţia de a opera pe teritoriul Marii Britanii.

Pe de altă parte, Twitter și Facebook au fost folosite și ca mijloace prin care au fost mobilizaţi cetăţenii ce au ieșit în stradă pentru a face curăţenie în urma vandalizărilor. Pagubele evaluate la momentul acesta se ridică la peste 160 de milioane de dolari în bunuri furate sau proprietăţi distruse, iar numărul arestărilor a depășit deja 1.200.