China sub oprobiu din cauza avorturilor forţate

339

Oficialii chinezi și-au cerut scuze femeii pe care au forţat-o pe 13 iunie să avorteze copilul cu care era însărcinată în 7 luni și totodată au decis suspendarea a trei dintre oamenii responsabili.

În seara de joi oficialii chinezi și-au cerut scuze familiei Feng pentru sarcina pierdută: „Astăzi, mă aflu aici din partea autorităţilor municipale pentru a-ţi adresa cele mai sincere scuze. Sper să mă înţelegi," a declarat primarul adjunct al provinciei, conform CBSNews.

Cazul ar fi trecut neobservat dacă soţul femeii nu ar fi pus pe o reţea de socializare chineză o poză cu ea în patul de spital și copilul ei mort, lângă ea, înfășurat în plastic. Poza a devenit virală și toată China a cerut să se facă dreptate și „criminalii să fie condamnaţi".

Scuze prefăcute

Când fotografia a ajuns virală oficialii chinezi eu declarat că mai întâi trebuie să verifice dacă nu cumva este trucată. După ce au ajuns la concluzia că este reală, au declarat că femeia fusese de acord să avorteze, deoarece nu își putea permite să plătească amenda pentru al doilea copil, care este de 40.000 de yuani, mai mult decât venitul familiei Feng pe patru ani de zile.

După ce presa internaţională a preluat declaraţiile soţului femeii, conform căruia a fost răpită din propria casă, închisă într-un spital pentru trei zile, fără permisiunea de a primi vizita familiei, legată de pat și forţată să avorteze, oficialii chinzei au găsit de bună cuviinţă să suspende (nu să concedieze) trei angajaţi de la clinica de planificare familială în cauză, pe durata investigaţiei.

Femeia era gravidă cu al doilea copil, ceea ce teoretic este ilegal conform legii chineze care nu permite cuplurilor să aibă mai mult de un copil. Practic, familiilor care trăiesc în mediul rural le este permis să mai aibă un copil, mai ales dacă primul este fată.

Cuplul are o fată în vârstă de cinci ani. Dar un oficial al departamentului de panificare familială din provincia unde locuiesc cei trei a spus că familia Feng este înregistrată cu o proprietate urbană, sau hukou.

„Ea ar fi trebuit să transfere proprietatea la noi înainte de a rămâne însărcinată. Banii (amenda de 40.000 de yauni cerută pentru al doilea copil) au fost ceruţi ca un depozit pentru acest transfer, după care familia i-ar fi primit înapoi," a declarat un oficial de la primărie pentru China Radio International, conform Guardian.

Chiar dacă sarcina a fost sau nu legală conform legislaţiei chineze, avortul în mod sigur nu a fost, deoarece legea avortului din China permite procedura doar până în luna a șasea de sarcină.

Vârful aisbergului

De când guvernul chinez a introdus legea copilului unic în anii 1970 pentru a putea controla creșterea populaţiei, activiștii pro-viaţă chinezi susţin că milioane de femei au fost forţate să avorteze, sau au fost sterilizate în mod ilegal. Numărul avorturilor a fost cel mai mare în 1983 când Ministerul Sănătăţii a înregistrat 14,37 de milioane de cazuri. Din anul 2000 numărul avorturilor înregistrate s-a menţinut la aproximativ 7 milioane pe an, cu un vârf în 2008, de 9,17 milioane de avorturi. În realitate, numerele sunt mult mai mari, susţin activiștii.

Această politică a Chinei a intrat de curând în vizorul presei internaţionale după ce militantul orb pentru drepturi umane, Chen Guangcheng, a evadat din arestul la domiciliu și a reușit să ajungă la New York. Suporterii lui Chen spun că apărarea timp de ani de zile în faţa legii a victimelor avorturilor și sterilizărilor forţate din China a dus la persecuţia sa.

De când Chen se află în Statele Unite, făcându-și auzită povestea lui și a tuturor femeilor pe care le-a protejat de guvernul chinez, mai multe organizaţii pentru drepturile femeilor cer președintelui american să condamne public avorturile forţate și politica de planicare familială din China.

Cel mai probabil este că acest lucru nu se va întâmpla deoarece, conform LifeSiteNews, administraţia Obama finanţează cu 50 de milioane de dolari pe an agenţia United Nations Population Fund (UNFPA), care la rândul ei susţine politica „sângeroasă" de planificare familială a Chinei.

După ce avorturile forţate din China au devenit cunoștinţă generală, UNFPA a abandonat temporar, în 1994, finanţările pentru diverse programe chineze de planificare familială. Dar patru ani mai târziu le-a reluat, susţinând că există o înţelegere cu guvernul chinez că nu se folosesc metode coercitive pentru obţinerea avorturilor în zonele din ţară unde este implicată organizaţia. Investigaţii oficiale ale Departamentului de Stat împreună cu Institutul de Cercetare a Populaţiei din SUA au ajuns la concluzia că în 2002 UNFPA acţiona din nou sub pretenţii false, asigurând suport pentru legea copilului unic și chiar împărţind birouri cu oficialii care o instrumentau.