Dăianu: „Asia revine după 500 de ani într-un stil care produce frisoane"

33

Declaraţia a fost făcută de Daniel Dăianu, economist şi consilier onorific al premierului României, în cadrul conferinţei „Cei mai mari jucători din economie", organizată de Ziarul Financiar.

Dăianu a afirmat că, în contextul economiei mondiale, un aspect îngrijorător este „the big shift" (în traducere „marea schimbare"). Dăianu comentează că discuţia despre criza economiilor marilor puteri contemporane (criză ce face parte din ceea ce economiştii numesc cicluri Kondratiev) este mai puţin semnificativă decât rolul din ce în ce mai important a patru economii mondiale, şi anume Brazilia, Rusia, India şi China (sau BRIC).

Marea schimbare la scară milenară despre care vorbeşte Daniel Dăianu este accentul pe economiile orientale, care au o suprafaţă de un sfert din suprafaţa planetei şi 40% din populaţia globului. Potrivit grupului Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, dacă cele patru economii vor continua să se dezvolte aşa cum o fac, în 2050 ele vor eclipsa economiile ţărilor considerate, în prezent, cele mai bogate.

Ciclurile economice Kondratiev (după numele teoreticianului rus Nikolai Kondratiev) sunt perioade ale economiei capitaliste, repetabile la intervale de timp extinse, de aproximativ 60 de ani. Potrivit lui Kondratiev, economia modernă constă din perioade alternative de creştere, stagnare şi descreştere. Cele patru cicluri identificate de Kondratiev au avut loc în perioadele 1790 – 1848, 1948 – 1896, 1896 – 1948 şi 1949 – 2005.

La conferinţa organizată de Ziarul Financiar au participat înalţi oficiali ai statului şi reprezentanţi ai celor mai mari bănci şi companii din România. Aceştia au dezbătut strategii şi scenarii legate de criza în care se află economia românească şi de motoarele de creştere în perioada 2012-2020.

Niciun articol afișat