Condamnat la 4 ani de închisoare pentru că luptă pentru drepturile omului

78

Xu Zhiuyong, un activist chinez, a fost condamnat miercuri la 4 ani de închisoare de un tribunal din Beijing pentru „reuniuni ilegale ce vizează perturbarea ordinii publice". Procesul, asemănat cu o piesă de teatru cu sfârșit prestabilit, s-a desfășurat cu ușile închise, cei 17 diplomaţi din Statele Unite și alte ţări vestice neavând voie să participe. În plus, clădirea tribunalului a fost înconjurată de poliţie, iar avocatul lui Xu a fost reţinut de către poliţie imediat după proces, pentru a nu putea vorbi cu presa străină prezentă la faţa locului.

Xu Zhiuyong este profesor și fondator al unei mișări sociale numită New Citizens (Cetăţeni noi). Mișcarea în sine nu are o structură fixă, tocmai pentru a nu a provoca lipsa de toleranţă a Paritudului Comunist faţă de mișcările organizate.

În cadrul mișării, Xu a militat pentru dreptul copiilor din zonele rurale la educaţie în orașe și pentru transparenţa averii funcţionarilor de rang înalt. Campania lui Xu a devenit însă o ţintă după ce a început să inspire oamenii să se întâlnească să discute despre probleme sociale și să afișeze bannere în locuri publice. Du Guowang, un apropiat al mișcării care a primit sfaturi cu privire la dreptul la educaţie de la Xu, a declarat pentru NBC că partidul vrea să-i închidă gura lui Xu, „deoarece cuvintele lui Xu Zhiuyong reprezintă masele și el este puternic recunoscut de către societate. El vorbește în favoarea păturii sociale de jos."

Acţiunea și verdictul tribunalului au stârnit reacţii de revoltă în rândul diplomaţilor și reprezentanţilor oficiali ai Americii și Uniunii Europene. Amnesty International a numit procesul ca fiind o parodie, iar Organizaţia Human Rights Watch consideră că această condamnare a lui Xu reprezintă o bătaie de joc la adresa campaniei anticorupţie a președintelui chinez, Xi Jinping. „În loc să așeze puterea într-un cadru reglementat, cum a promis președintele, se pare că cei aflaţi la conducere sunt mult mai interesaţi de consolidarea puterii", a adăugat Brad Adams, directorul Human Rights Watch Asia, pentru NBC. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al Americii, Jen Psaki, a declarat că America este profund dezamăgită și că Xu ar trebui eliberat. Xu însuși a spus că acest proces „a distrus și ultimele rămășiţe ale demnităţii sistemului legal chinez".

Nu este prima dată când autorităţile chineze aleg să aplice frica în locul legii. Toţi cei asociaţi cu mișcarea „Cetăţeni noi" sunt persecutaţi. La începtul lunii ianuarie, autorităţile l-au arestat pe Ilham Tohti, un profesor universitar care vorbea împotriva politicilor etnice ale Chinei. Alţi doi activiști au fost judecaţi joi în Beijing, patru au fost judecaţi luni, iar alţi trei, în decembrie. Dacă sunt găsiţi vinovaţi, aceștia pot primi mai mult de 10 ani de închisoare.