Creștini arestaţi în Sichuan după un raid al autorităţilor într-o biserică

215

Mai mulţi credincioși care participau la o slujbă de comemorare într-o biserică creștină cunoscută din Sichuan au fost hărţuiţi, apoi loviţi și arestaţi de autorităţi, informează organizaţia International Christian Concern (ICC).

Pastorul și predicatorul unei proeminente biserici creștine din Sichuan, China, au fost somaţi de poliţie să anuleze programul de rugăciune organizat pentru a comemora masacrul din Piaţa Tienanmen, din 4 iunie 1989. Tragedia petrecută în timpul protestelor prodemocraţie este un subiect tabu pentru Partidul Comunist, aflat la putere, iar discutarea lui este cenzurată cu stricteţe în China, notează South China Morning Post. Încercările de a oficia comemorări sunt deseori sancţionate de autorităţi, singurul loc în care se pot desfășura evenimente de amploare privind acel incident tragic fiind Hong Kongul.

La două ore de la somaţie, poliţiștii au pătruns în biserica în care membrii încercau să își desfășoare programul așa cum fusese planificat și i-au arestat pe pastor și pe soţia acestuia, împreună cu 4 predicatori și 11 membri laici ai bisericii. În timpul descinderii, unul dintre predicatori a fost împins cu brutalitate de un perete, sufocat și lovit cu palmele peste faţă de mai multe ori, relatează Christian Headlines.

Unul dintre membrii bisericii a declarat că pastorul și soţia sa au fost eliberaţi după miezul nopţii, în timp ce ceilalţi membri au rămas în arest.

În fiecare an, începând cu data de 12 mai și până pe 4 iunie, Biserica Legământul Ploii Timpurii, din Chengdu, capitala provinciei Sichuan, organizează „o lună de rugăciune”, pe parcursul căreia credincioșii își amintesc de dezastrele naturale și cele produse de om care s-au petrecut la datele care delimitează această lună. Pe 12 mai 2008, provincia Sichuan a fost lovită de un cutremur devastator, iar pe 4 iunie 1989 armata ar fi ucis între 700 și 3.000 de tineri studenţi care protestau pentru democraţie.

În anii precedenţi, biserica a putut organiza un serviciu pe 4 iunie doar dacă această dată a căzut într-o duminică.

Ca și alte personaje publice care ating sensibilităţi politice, pastorul Wang a fost filat pe 4 iunie și avertizat să nu organizeze niciun serviciu public la această dată.

Anul acesta biserica a fost închisă, iar pe poarta ei a fost afișată o notificare emisă de Oficiul pentru Relaţii Etnice și Religioase din Qingyang, potrivit căruia lăcașul de închinare a încălcat noul regulament al relaţiilor religioase și nu are permisiunea de a desfășura activităţi de închinare.

În China, doar organizaţiile religioase aprobate de stat au permisiunea de a oficia ceremonii religioase, însă biserica creștină din China este în continuă creștere datorită expansiunii comunităţilor creștine „de casă”.

Pastorul Wang mai fusese arestat pentru 24 de ore și la începutul lunii de rugăciune. După raidul petrecut luni, un membru al bisericii declara că „nu faptul că am discuta politică îi deranjează pe ei. Datorită credinţei noastre nu putem noi să ne permitem să facem uitată o crimă atât de uriașă.”