De ce nu vrea China să renunţe la politica unicului copil?

2058

Măsurile abuzive ale autorităţilor chineze au atras în numeroase rânduri critici internaţionale care au reclamat încălcări flagrante ale drepturilor omului. Aici putem aminti condiţiile grele şi tortura din închisorile chineze a celor închişi, în special, pentru au refuzat să se închine conducătorului iubit sau a creştinilor persecutaţi, dar şi abuzurile din fabricile ce produc componente electronice pentru Apple, ai căror angajaţi sunt plătiţi cu sume foarte mici şi îndură condiţii asemănătoare sclaviei. Însă niciun abuz nu a atras reacţii internaţionale la fel de vehemente ca avorturile forţate pentru respectarea politicii unicului copil. Iar în ciuda promisiunilor, situaţia nu pare a fi schimbată curând.

După valul de reacţii internaţionale care au solicitat renunţarea la politica unicului copil în China, autorităţile chineze au anunţat că ar putea renunţa la politica ce interzice familiilor să aibă mai mult de un copil. Potrivit fostului şef al Comisiei Populare Naţionale şi Planificare Familială, Zhang Weiqing, statul ar putea permite cuplurilor să aibă doi copii, chiar şi atunci când părinţii nu sunt, la rândul lor, copii unici.

Însă organizaţiile internaţionale care militează pentru respectarea drepturilor omului trag un semnal de alarmă din nou şi avertizează că acestea sunt doar declaraţii menite să determine Vestul să-şi întoarcă faţa de la abuzurile şi crimele ce se vor petrece în continuare în China.

În primul rând, guvernul comunist chinez intenţionează să controleze chiar şi mai strict ca până acum numărul de copii pe care îi poate avea o familie, potrivit declaraţiilor lui Reggie Littlejohn, de la Drepturile Femeilor Fără Frontiere, pentru site-ul Religion Today.

Astfel, renunţarea la politica unicului copil nu va însemna automat încetarea avorturilor forţate. În condiţiile în care guvernul este dispus să nu tolereze naşterea a 400 de milioane de copii, aceasta va însemna că guvernul va avea, în continuare, putere să decidă în locul părinţilor câţi copii au voie să se nască.

În al doilea rând, declaraţiile guvernului nu includ şi oprirea genocidului asupra fetelor. În familiile în care primul născut este fată, cel mai probabil părinţii vor decide să avorteze a doua fată. Din cauza acestui raport disproporţionat dintre fete şi băieţi, se estimează că aproximativ 37 de milioane de bărbaţi vor rămâne necăsătoriţi.

Patru decenii de crime şi abuzuri

De când guvernul chinez a introdus legea copilului unic în anii 1970 pentru a putea controla creşterea populaţiei, activiştii pro-viaţă chinezi susţin că milioane de femei au fost forţate să avorteze sau au fost sterilizate în mod ilegal. Numărul avorturilor a fost cel mai mare în 1983 când Ministerul Sănătăţii a înregistrat 14 de milioane de cazuri. Din anul 2000 numărul avorturilor înregistrate s-a menţinut la aproximativ 7 milioane pe an, cu un vârf în 2008, de 9,17 milioane de avorturi. Dar în realitate, numerele sunt mult mai mari, susţin activiştii.

Această politică a Chinei a intrat de curând în vizorul presei internaţionale după ce militantul orb pentru drepturi umane, Chen Guangcheng, a evadat din arestul la domiciliu şi a reuşit să ajungă la New York. Chen şi-a făcut auzită povestea lui şi a cerut preşedintelui american să condamne public avorturile forţate şi politica de planificare familială din China.

Cel mai probabil este că acest lucru nu se va întâmpla deoarece, conform LifeSiteNews, administraţia Obama finanţează cu 50 de milioane de dolari pe an agenţia United Nations Population Fund (UNFPA), care la rândul ei susţine politica „sângeroasă" de planificare familială a Chinei.

Politica privind copilul unic are ca rol limitarea boom-ului de populaţie în cea mai populată ţară din lume. Experţii demografici spun însă că acestă politică ar putea genera efecte neplăcute precum îmbătrânirea populaţiei, care ar genera totodată un impas economic.