„Noul romantism” și consecinţele lui frustrante

4532

Peisajul romantismului își remodelează contururile sub ochii noștri. Dacă, pentru generaţiile anterioare, relaţiile dintre sexe urmau un anume ritual bazat pe întâlniri în doi (cu sau fără aprobarea părinţilor), care creșteau treptat familiaritatea și intimitatea celor doi, pentru generaţiile noi, întâlnirile sunt de domeniul trecutului, iar construirea unei relaţii pe termen lung nu mai este, de mult, o condiţie pentru intimitatea fizică.

Cultura sexuală a momentului oferă bărbaţilor privilegii pe care înaintașii lor le puteau obţine doar printr-o muncă asiduă. Cauzele, cuprinse în perimetrul descris de emanciparea (pe numeroase niveluri) a femeilor și de apetitul social tot mai mare pentru tehnologiile de comunicare, sunt totuși insuficiente pentru a face o radiografie a „noului romantism”.

„Bărbaţii din ziua de azi se bucură în relaţii de ceea ce bărbaţii de ieri puteau doar să viseze”, scrie Psychology Today, într-un material care analizează efectele culturii „cuplării” asupra bărbaţilor. Dar și femeile profită din plin din această nouă atitudine faţă de relaţii, susţine Hanna Rosin, editorialist The Atlantic. Ea evidenţiază că, datorită acestui cadru reprezentantele sexului frumos se pot bucura mult mai amplu de libertate, încredere și de conștienţa faptului că pot conta întotdeauna pe ele însele.

PT prezintă însă şi o faţă mai puţin lustruită a acestei culturi, citând un profesor de liceu care consideră că această nouă cultură este de vină „nu doar pentru slabele performanţe școlare ale băieţilor, dar și pentru lipsa totală de preocupare cu privire la viitor a acestora. Ei primesc deja ceea ce vor, fără efort”, e de părere profesorul. „Creăm – am creat deja – o cultură care răsplătește egoismul și lenea, mai ales a bărbaţilor.”

Christianity Today ia, de asemenea, o poziţie contra curentului mizând pe potenţialul castităţii de a construi o viaţă mai satisfăcătoare decât cea rezultată din faptul că femeile încep să imite modelul „tradiţional” al promiscuităţii sexuale a bărbaţilor.

Tinerii creștini reușesc să evite o mare parte din greșelile tinerilor seculari, când vine vorba de relaţiile amoroase. Ei au însă probleme majore în a-și depăși temerile și mulţi dintre ei trăiesc în incertitudine vizavi de alegerea unui partener și implicarea într-o relaţie care să conducă la căsătorie.

Jurnalista Susan Olasky, de la publicaţia creștină World Magazine, a iniţiat o investigaţie în licee din patru state americane. Scopul ei a fost să analizeze opţiunile tinerilor creștini în privinţa formării unei relaţii, prin comparaţie cu opţiunile tinerilor seculari. Olasky a efectuat mai multe interviuri în profunzime (dialoguri nestructurate, urmărind să culeagă informaţii despre comportamentul, gândurile și emoţiile subiecţilor) cu elevi de liceu provenind atât din medii secularizate, cât și din medii creștine.

Află rezultatul studiului ei, în materialul Relaţiile romantice, o cursă cu obstacole pentru tinerii creștini.