S-a oferit unui violator în schimbul unor copii, dar a plătit pentru asta

351

O activistă feministă din China a devenit eroină, şi povestea ei a făcut înconjurul lumii, după ce aceasta s-a oferit unui violator, în schimbul a şase fetiţe pe care bărbatul le abuzase fizic şi le violase într-un hotel din apropierea şcolii la care acestea învăţau. Însă gestul ei nu a fost nici pe departe la fel de bine primit în patria mamă, aşa cum se întâmplă de regulă în China.

Pe 27 mai, Ye Haiyan (38 de ani) a protestat în faţa şcolii unde învăţau cele şase fetiţe, despre care mass-media raportase că fuseseră violate chiar de către directorul şcolii. Ye s-a înfăţişat în faţa şcolii cu o pancartă pe care scria: „Domnule director, violaţi-mă pe mine şi cruţaţi-le pe fetiţe". Fotografia aceasta a făcut înconjurul reţelelor de social media şi a stârnit un val de reacţii. Mulţi utilizatori au preluat ideea şi s-au fotografiat cu pancarte asemănătoare, în semn de protest faţă de gestul inuman al directorului.

Însă, în ciuda reacţiei pozitive, Ye a fost atacată trei zile mai târziu, chiar în casa ei, de către trei femei. Media naţionale au raportat că femeile au pătruns fraudulos în casa femeii pentru a-i cere o explicaţie. Potrivit declaraţiilor femeilor, Ye a denigrat numele hotelului unde au avut loc faptele reprobabile, insinuând că acela ar fi un local pentru prostituate.

Ulterior, femeile au bătut-o, şi Ye a încercat să se apere folosind un cuţin de bucătărie. Paradoxal, femeia a fost arestată pentru 13 zile şi a primit o amendă de 500 de yuani (echivalentul a 63 de euro).

Deşi autorităţile au declarat că pedeapsa primită de femeie nu are nicio legătură cu protestul din faţa şcolii, utilizatorii de pe internet şi-au exprimat dubiile cu privire la acest argument al oficialităţilor.

În primul rând, Ye a mai creat probleme autorităţilor anul trecut, când a ales să fie prostituată pentru două zile, cu scopul de a povesti ce simte o femeie obligată să fie la dispoziţia bărbaţilor 24 de ore pe zi, în schimbul sumei de 8 dolari americani şi în condiţii greu de imaginat.

Demersul activistei nu urmărea scoaterea în afara legii a prostituţiei, ci tocmai legalizarea ei. Ye Haiyan susţine că, astfel, cele patru milioane de femei care devin victimele acestei industrii ar beneficia de condiţii mai bune şi ar putea fi protejate de lege, pentru a se preîntâmpina abuzurile pe care le suportă în prezent.

Până la continuarea campaniilor sale, Ye rămâne în închisoare, deoarece autorităţile au respins cererea de eliberare, în ciuda copilului minor care a rămas singur acasă. Mărturia ei însă rămâne vie: „Vreau să demonstrez că a spune adevărul şi a proteja victimele nu mă face cetăţean de mâna a doua".