VIDEO: Elicopter controlat cu puterea gândului

281

Cercetătorii au reușit să folosească puterea gândului pentru a controla de la distanţă un elicopter printr-o cursă cu obstacole.

Această creaţie se alătură numeroaselor încercări de a traduce semnalele electrice ale gândurilor în mișcări din lumea virtuală și din cea reală. Aplicaţiile variază de la asistarea persoanelor cu probleme neurodegenerative, până la idei inovatoare de jocuri video, potrivit BBC.

Cercetarea, publicată în revista de specialitate Journal of Neural Engineering, are la bază folosirea unei „căști” non-invazive, cu 64 de electrozi, pentru a capta activitatea electrică a creierului. Această abordare presupune ca un sistem electronic să fie „învăţat” să recunoască tipare, în cadrul unei electroencefalograme – o hartă a activităţii electrice a creierului.

Gândurile subiectului, precum acela de a strânge pumnul stâng, sunt apoi corelate cu mișcările elicopterului – în acest caz, spre stânga.

Electroencefalograma rămâne în principiu o adunătură haotică și indescifrabilă de semnale electrice, însă acelea legate de mișcare – sau de simplul gând cu privire la ea – s-au dovedit a fi puternice și repetabile.

Astfel de gânduri au fost deja folosite pentru a controla un cărucior cu rotile motorizat sau pentru crearea primei „orchestre cerebrale” din lume. Chiar și companiile de tehnologie văd potenţialul acestei idei, Samsung afirmând deja recent că lucrează la crearea unei tablete controlate cu puterea minţii.

„Aplicaţia cea mai importantă ar fi aceea de a ajuta pacienţii cu disabilităţi, care nu se pot mișca”, a afirmat Prof. Bin He (foto jos), directorul Institutului pentru Inginerie și Medicină, din cadrul Universităţii din Minnesota și principalul autor al noii cercetări.

„Vrem că controlăm scaunele cu rotile, să dăm drumul la TV și, cel mai important – și acesta e visul meu personal – să dezvoltăm o  tehnologie care să folosească intenţiile subiecţilor, în vederea controlării membrelor artificiale în orice mod și să realizeze acest lucru în cea mai naturală manieră posibilă”, a adăugat el.

Chiar și controlarea unui robot casnic ar fi posibilă, iar prof. He crede că aplicaţia nu ar trebui limitată la persoanele cu probleme de mișcare.

„Interfaţa tehnologică creier-computer ar putea să ajute nu doar pacienţii cu dizabilităţi, ci și populaţia sănătoasă… nu pentru a reface pierderea anumitor funcţii, ci și pentru extinderea funcţiilor dincolo de ceea ce putem realiza în mod obișnuit”, a conchis el.