Și-a vândut un rinichi pentru a-și putea achiziţiona un iPhone şi un iPad

309

Cinci persoane, inclusiv un chirurg, au fost acuzate de vătămare intenţionată, motivul fiind îndepărtarea rinichiului unui tânărului în vârstă de 17 ani, în aprilie 2011. Potrivit agenţiei Xinhua, tânărul se află în stare gravă, suferind de insuficienţă renală.

He Wei, unul dintre acuzaţi, a fost descris ca „falit şi frustrat din cauza datoriilor la jocurile de noroc”. Acesta intenţiona „să obţină câştiguri enorme din comerţul ilegal cu rinichi”, identificând donatorii pe site-urile de discuţii pe Internet şi desfăşurând ulterior operaţiunea la un spital.

Potrivit agenţiei, tânărul a primit 3.500 de dolari pe rinichi, în timp ce, Song Zhongyu, chirurg la spitalul provincial din Yunnan, lua 35.000 de dolari pentru organ.

Statisticile efectuate de către Ministerul Sănătăţii indică aproximativ 1,5 milioane de oameni din China care au nevoie de transplanturi, dar anual se efectuează numai 10.000. Diferenţa mare a condus la o piaţă înfloritoare a traficului ilegal de organe.

În anul 2007, guvernul chinez a emis pentru prima dată reglementări privind interzicerea transplanturilor de organe umane sub orice formă, atât în cadrul organizaţiilor, cât şi în rîndul persoanelor. Pentru a combate comerţul ilegal, guvernul a iniţiat un sistem de donare voluntară, în 16 regiuni din China.