Viitorul economic al lumii va trece prin Orient

301

Într-o perioadă în care criza a devenit sinonimă cu sabia lui Damocles, o licărire de speranţă vine dinspre marile oraşe ale lumii. Locul creşterii economice fragile din Europa şi Statele Unite este luat de economiile orientale şi sudice, care cresc cu o viteză uimitoare şi la o scară fără precendent.

Observând tendinţa, McKinsey Global Institute din Statele Unite a realizat un top al celor mai dinamice 75 de oraşe ale lumii, oraşe ce au potenţialul de a deveni motoare ale economiei până în anul 2025. Surprinzător, 40% dintre oraşe (adică 29 din cele 75) sunt oraşe chineze.

În schimb, Statele Unite ale Americii va avea 13 oraşe în topul celor 75, iar Europa numai trei (Londra, pe locul 21; Paris, pe locul 26; Rin, pe locul 51). Cel puţin la nivel economic, declinul occidentului vine mai repede decât se aştepta.

 

Top 3 oraşe, în privinţa creşterii economice

Estimările privitoare la explozia demografică din orient preconizează că în China anului 2025 vor exista un miliard de locuitori în mediul urban, existând 221 de oraşe cu o populaţie de peste 1 milion de locuitori.

În plus, gradul de urbanizare din China a atins un nou prag, crescând – doar în ultimii ani – de la 36% la 50% în 2010. Astfel, în 2010, 78% din produsul intern brut provenea din activităţile desfăşurate în zona urbană.

Din punct de vedere al creşterii economice, primele cinci locuri sunt ocupate de oraşe chineze necunoscute publicului larg, dar care au o economie într-atât de puternică încât reuşeşte să determine creşteri de peste 400%.

Oraşul cu cea mai mare creştere economică între 2010 şi 2025 este oraşul chinez Xian, un oraş subprovincial cu o istorie de 3.500 de ani. Xian a fost una dintre cele patru capitale antice ale ţării şi a avut un rol decisiv în timpul tuturor dinastiilor din istoria Chinei. Din 1990, oraşul a intrat într-un program ce urmăreşte creşterea economică, Xian transformându-se într-un centru cultural, industrial şi educaţional.

Al doilea oraş cu o creştere economică uimitoare este Xuzhou, cu o creştere de 499%. Oraşul numără doar 3.1 milioane de locuitori şi se estimează că va atinge 4.5 milioane în 2025. Progresul economic al oraşului este pus pe seama poziţiei strategice, care face din el un nod feroviar şi comercial. În 2010, PIB-ul oraşului a fost de 22.4 miliarde de dolari americani (de opt ori mai puţin decât PIB-ul României), dar în 2025 se aşteaptă ca acesta să ajungă la 135 de miliarde de dolari.

Xiamen este un oraş cu puţin peste trei milioane de locuitori, declarat în 2006 al doilea cel mai bun oraş de locuit din China, dar şi cel mai romantic oraş, în 2011. În topul McKinsey Global Institute, Xiamen apare cu o creştere economică estimată de 491%, care se datorează deschiderii din anii 80 faţă de investiţiile străine.

Cele mai profitabile oraşe ale lumii, estimare 2025

Din perspectivă economică, cele cinci oraşe care vor avea cele mai mare câştiguri sunt Shanghai (China), Beijing (China), Tianjin (China), São Paulo (Brazilia) şi Guangzhou (China). Astfel, Beijing va avea un profit de 861 de miliarde de dolari, Beijing de 821 de miliarde, iar pe locul trei, Tianjin – unul dintre cele patru municipii ale Republiic populare chineze – are un profil aproape la jumătatea Beijingului – 495 de miliarde.

Estimările realizate de McKinsey Global Institute se bazează pe o bază de date ce cuprinde 2.650 de oraşe, precum şi date de la Naţiunile Unite. Cele 75 de oraşe vor contribui în cea mai mare măsură la economia globală în anii următori, contribuind la PIB-ul mondial cu peste 30%.