Bill Nye: Creaţionismul e nepotrivit pentru copii (video)

255

Publicat cu nici măcar o săptămână în urmă, videoclipul în care vedeta TV americană Bill Nye recomandă părinţilor să nu își înveţe copiii despre creaţionism a depășit deja pragul de 1.600.000 de vizualizări pe YouTube (la momentul redactării acestui material).

 

„Negarea evoluţiei este o o chestiune de unicitate a Statelor Unite," spune Nye, în deschiderea prezentării sale filmate. Bill Nye, cunoscut mai ales pentru emisiunea pentru copii Bill Nye, the Science Guy, difuzată de canalele Disney și PBS Kids, din SUA, este un profesor de știinţele naturii, comedian, moderator TV, actor, inginer mecanic și om de știinţă.

„Suntem ţara cea mai avansată din punct de vedere tehnologic – unii ar putea spune că Japonia este – dar, în general, Statele Unite constituie locul în care se petrec majoritatea inovaţiilor. Oamenii continuă să se mute în Statele Unite. Și asta e, în mare parte, datorită capitalului intelectual pe care îl avem," punctează Nye, sugerând că evoluţionismul este o marcă a unei gândiri superioare și pregătind terenul pentru afirmaţia cheie a prezentării sale: de ce ar respinge cineva evoluţionismul?

Potrivit unui sondaj efectuat recent de Gallup, în ultimii 30 de ani, proporţia americanilor care resping evoluţionismul și îmbrăţișează creaţionismul (Dumnezeu a creat Pâmântul și tot ce se află pe el, inclusiv omul, în șase zile, așa cum relatează Geneza, prima carte a Bibliei) a fluctuat între 40-47% din totalul populaţiei. Datelor publicate de Gallup în luna iunie arată că 46% dintre americani cred, în prezent, în creaţionism, 32% cred în evoluţia condusă de Dumnezeu și 15% cred într-o evoluţie atee.

Nye, despre implicaţiile respingerii evoluţiei

Nye este convins că cine respinge evoluţia respinge premisele unei percepţii corecte asupra realităţii: „Evoluţia este ideea fundamentală pentru toată știinţa vieţii, pentru toată biologia." El merge și mai departe și spune că încercarea de a funcţiona în lumea știinţei ignorând evoluţionismul echivalează cu „încercarea de a face geologie fără a crede în plăcile tectonice. Pur și simplu nu vei afla răspunsul corect. Toată lumea ta va fi un mister în loc să fie un loc interesant."

Există însă numeroși oameni de știinţă care consideră că munca lor de cercetare nu este incompatibilă cu o cosmogeneză creaţionistă. Un studiu realizat recent de Rice University indică faptul că majoritatea oamenilor de ştiinţă consideră că religia este compatibilă cu munca de cercetare pe care o fac zilnic, conflictul în realitate fiind întreţinut mai mult de abordările extreme ale religiei și știinţei.

„Când vine vorba de întrebări despre scopul vieţii, căi de a înţelege realitatea, originile planetei sau cum a apărut viaţa, mulţi cred că religia şi ştiinţa sunt certate, sau chiar în conflict ireconciliabil", spune expertul în sociologie de la Rice, Elaine Ecklund. Cu toate astea, majoritatea oamenilor de ştiinţă pe care Ecklund şi colegii ei i-au urmărit şi intervievat timp de 5 ani de zile, consideră atât ştiinţa, cât şi religia, două căi valide de a obţine cunoştinţe şi informaţii.

Ecklund şi echipa ei au intervievat 275 de oameni de ştiinţă de la 21 de universităţi cu departamente de cercetare în biologie, chimie, ştiinţe sociale, ştiinţă politică şi economică, din Statele Unite. Doar 15% dintre respondenţi au spus că religia şi ştiinţa sunt întotdeauna în conflict, în timp ce 15% au spus că cele două nu sunt niciodată în conflict. Majoritatea (de 70%) a declarat că religia şi ştiinţa intră în conflict doar câteodată.Creaţionismul, un pericol pentru dezvoltarea copiilor?

Copiii nu ar trebui expuși teoriei creaţionismului, susţine Nye. „Eu le spun adulţilor: dacă vreţi să negaţi evoluţia și să trăiţi în lumea voastră, în lumea voastră care este complet incoerentă cu tot ce observăm în Univers, treaba voastră, dar nu le faceţi asta copiilor voștri, pentru că avem nevoie de ei. Avem nevoie, pentru viitor, de votanţi și plătitori de taxe care să aibă habar de știinţă. Avem nevoie de oameni care pot… construi lucruri, rezolva probleme."

Afirmaţia lui Nye trebuie înţeleasă și în contextul în care majoritatea profesorilor de biologie din şcolile publice americane ezită să le predea elevilor lecţii despre teoria evoluţionistă. Cei mai mulţi încearcă să treacă destul de repede peste aceste lecţii.

Autorii cărţii Evolution, Creationism, and the Battle to Control America's Classrooms, citează un studiu potrivit căruia circa 17% dintre profesorii de biologie nu prezintă deloc teoria evoluţionistă în cadrul orelor de biologie. Un procent de 60% dintre profesori acordă între una şi 5 ore pentru lecţiile despre evoluţionism. Pe de altă parte, 13% dintre profesori au declarat că susţin creaţionismul şi teoria designului inteligent, respectiv că acordă cel puţin o oră pentru prezentarea creaţionismului în faţa elevilor.

„Nu predau teoria evoluţiei la orele mele de ştiinţe sociale, nici teoria Big-Bangului la cursurile mele de ştiinţe ale Pământului. Nu avem timp să ne ocupăm de ceva care este, în cel mai bun caz, o ştiinţă modestă", a declarat o profesoară din Minnesota.

În câteva state din SUA, precum Kentucky, Louisiana și Dakota de Sud, există iniţiative legale pentru a obliga profesorii să prezinte avantajele și dezavantajele teoriilor știinţifice privind originea Universului. În Kentucky, de exemplu, autorităţile au luat în discuţie eliminarea întrebărilor referitoare la evoluţie din testele școlare. În plus, statul este singurul din SUA în care legislaţia permite profesorilor să predea teorii biblice ale originii vieţii, deși o investigaţie efectuată în anul 2006 de publicaţia Louisville Courier-Journal nu a găsit dovezi că vreo școală ar proceda astfel, relatează Live Science.

Ce aduce viitorul

„Știi, în vreo două secole, această perspectivă asupra lumii, sunt sigur, pur și simplu nu va mai exista," își încheie Nye prezentarea. Verdictul lui este ceva mai rezervat decât cel a paleo-antropologului Richard Leakey, care a prezis că, în maxim trei decenii, nimeni nu se va mai îndoi cu privire la acurateţea raportului evoluţionist asupra genezei umane.

Acestea sunt însă opinii. Studiile pe această temă nuanţează diferit lucrurile. Raportul Belief About God Across Time and Countries care a rezumat rezultatele a trei sondaje transnaţionale, efectuate în perioada 1991-2008 de International Social Survey Program – un consorţiu al celor mai mari institute de cercetare socială din lume, promovează ideea că lumea religioasă este prea complexă pentru a putea vorbi despre un curent clar conturat de secularizare. Aceasta mai ales în contextul în care există variaţii mari ateism-religie, chiar şi în zonele foarte apropiate geografic.

Analiştii nu exclud şi variaţii pozitive în viitor ceea ce demonstrează că teoria secularizării ca o necesitate în societatea modernă trebuie totuşi tratată cu precauţie.