Diabetul, ucigaşul tăcut al Asiei

143

Ţările Asiei sunt afectate de o epidemie de diabet, China fiind ţara cu cele mai multe cazuri de diabet din lume, potrivit Federaţiei Internaţionale a Diabetului (IDF).

Dacă până acum se credea că diabetul este o boală a bogaţilor, realitatea demonstrează că aceasta poate afecta pe oricine. Schimbările în ceea ce priveşte stilul de viaţă au făcut ca din ce în ce mai multe persoane să fie predispuse la a suferi diabet de tipul 2. În prezent, 382 de milioane de persoane din lumea întreagă suferă de diabet, potrivit IDF, iar peste jumătate din aceştia se află în Asia, notează BBC.

China este ţara cu cel mai mare număr de diabetici. Nu mai puţin de 98 de milioane de persoane suferă de această boală, ceea ce reprezintă 10% din populaţia ţării, procent îngrijorător dacă se ia în considerare cel din anii 1980, de 1%.

Prof. Juliana Chan de la Chinese University din Hong Kong explică motivele incidenţei atât de mari a diabetului, ca fiind o combinaţie între factorii genetici, stilul de viaţă şi factori ce ţin de mediul înconjurător. În mod normal, boala aceasta afecta persoanele cu vârste înaintate, dar potrivit statisticilor, tinerii şi persoanele cu vârste medii sunt din ce în ce mai predispuse să o dezvolte. De asemenea, diabetul era mai răspândit în rândul persoanelor obeze, dar acum sunt afectate tot mai des şi persoanele slabe.

China a cheltuit anul trecut 17 miliarde de dolari pentru tratarea diabetului, iar dacă se continuă în felul acesta, mai mult de jumătate din bugetul anual pentru sănătate va fi alocat pentru tratarea acestei boli.

De multe ori, oamenii sunt fie stigmatizaţi din cauza bolii, fie prea săraci, fie dezinformaţi şi nu merg la medic decât după ce diabetul se află într-o fază avansată, declara Juliana Chan. De asemenea, ea spunea că autorităţile chineze ar trebui să facă mai mult pentru dezvoltarea măsurilor de prevenire a diabetului.

India este de asemenea, una dintre ţările cu cel mai mare număr de persoane care suferă de diabet, aproximativ 65,1 milioane. Anul acesta, 21 de milioane de femei au fost afectate de diabetul gestaţional, care poate produce complicaţii cum ar fi macrosomia fetală sau o naştere care poate pune în pericol viaţa mamei sau a bebeluşului. Chiar dacă această boală dispare după naştere, este posibil ca în următorii cinci, 70-80% dintre femei, să dezvolte diabetul de tip 2. De asemenea, copilul are un risc mai mare de a suferi de diabet la vârsta adultă.

În Fiji, la fiecare 12 ore, se efectuează câte o amputare cauzată de infecţiile provocate de diabet. Persoanele afectate de aceste infecţii merg la spital pera târziu, motiv pentru care amputarea este singura soluţie, potrivit Dr. Wahid Khan, de la Diabetes Trust din Fiji.

Potrivit Dr. Khan, bolnavii preferă ca cei din jur să nu se ştie că suferă de diabet, deoarece,din punct de vedere cultural, diabetul este perceput ca o boală care provoacă moartea în mod prematur, iar dacă se ştie că o persoană suferă de această boală, şansele ei de a-şi găsi un loc de muncă sunt mult mai reduse decât în cazul unei persoane sănătoase. În Fiji, una din trei persoane cu vârste de 30 de ani sau mai mult suferă de diabet.

Potrivit IDF, în Fiji, 80% dintre cazurile de diabet ar putea fi prevenite sau evitate printr-o simplă schimbare a stilului de viaţă. Dacă lumea s-ar întoarce la obiceiurile din trecut şi le-ar lăsa la o parte pe cele ale lumii moderne, evitând o viaţă sedentară şi o dietă bazată pe fast-food, situaţia ar fi cu totul alta.

Dr. Khan a mai declarat că în anul 2014 va începe o campanie pentru combaterea diabetului, în care oricine va putea fi supus unui control pentru a vedea dacă suferă de diabet sau riscurile pe care le are şi în care medicilor li se va cere să pună mai mult accentul pe prevenire decât pe tratare, care de multe ori, înseamnă direct amputare.