Germania anchetată pentru ruinarea economiei europene

11131

Germania este supranumită „motorul" Europei pentru rolul important pe care îl joacă pe scena europeană, în special de când s-a instaurat „domnia" crizei economice. Privind însă retrospectiv la cifrele economiei germane, se pare că aceasta a fost mai mult motorul propriei economii, chiar dacă asta a însemnat blocarea procesului de redresare economică pentru toată zona euro. Din cauza acestui lucru, Comisia Europeană a decis miercuri să înceapă o anchetă împotriva Germaniei.

Se pare că din 2007, an de an Germania înregistrează un excedent excesiv al contului curent de peste 6% din PIB, ba unii (EuObserver) spun că ar fi vorba de 7% din PIB. Uniunea Europeană a stabilit un instrument pentru dezechilibrele macroeconomice, în care, atunci când se înregistrează un deficit de cont curent mai mare de 4% din PIB pentru trei ani consecutivi, Comisia Europeană declanșează o anchetă, în urma căreia poate da recomandări politice și poate aplica sancţiuni, explică Adrian Marius Dobre, vicepreședinte al Camerei de Comerţ România-Marea Britanie. Până acum, această măsură a fost aplicată în cazul a 12 ţări, printre care și Franţa, a doua cea mai mare economie a Europei.

Comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a subliniat, săptămâna trecută, că Franţa deţine împreună cu Germania cheia revenirii la creştere economică şi locuri de muncă, dar excedentul comercial al Germaniei frânează redresarea economică din Europa. Această situaţie, care s-a întins pe toată durata recesiunii, a fost vădit trecută cu vederea de oficialii europeni, care au lăsat Germania să își facă de cap, până când s-a ajuns în situaţia de faţă, în care toată economia europeană este afectată.

Modelul economic de succes al Germaniei: ea câștigă, toţi ceilalţi pierd

Se pare că situaţia în care s-a ajuns nu este deloc roză, din moment ce, pentru prima oară, Statele Unite au criticat la scenă deschisă, într-un raport tehnic al Trezoreriei, politica economică a Germaniei, axată puternic pe exporturi, care destabilizează ţările din zona euro și influenţează negativ economia mondială. Tot în acest raport, Germania este acuzată că induce presiuni deflaţioniste în economia zonei euro, asta însemnând reducerea salariilor, dar și a preţurilor, fenomene care pot genera cicluri de slăbiciune economică. Volumul exporturilor germane este egal cu 52% din PIB. În luna septembrie, exporturile au crescut cu 1,7%, iar importurile s-au diminuat cu 1,9%, ceea ce i-a adus Germaniei un nou excedent record, de 18,8 miliarde de euro.

Pe timp de criză, Germania face bani prin creșterea la maximum a exporturilor și impunerea unei tendinţe deflaţioniste. Ce înseamnă acest lucru? Că germanii nu cheltuiesc bani, consumul și cererea internă nefiind deloc stimulate, iar din banii pe care îi câștigă din exporturi, o parte îi investesc în și mai multe produse de export pentru ţările europene și ce rămâne economisesc. Comisia aşteaptă ca Germania să deblocheze cererea internă, astfel încât să aibă de câştigat atât ea, cât şi zona euro. Stimularea cererii interne se face prin creșteri salariale, care să îi stimuleze pe oameni să înceapă să cheltuiască din nou și prin investiţii. Fondul Monetar Internaţional și Trezoreria SUA susţin aceleași măsuri atât pentru Germania, dar și la nivel global, discuţie în care intră și China, care are și ea un excedent de cont curent, dar care în 2012 a fost mai mic decât al Germaniei. Creșterea puternică a cererii în zonele cu surplus ar ajuta la eliminarea dezechilibrelor din zona euro, spune și Dobre.

Germania s-a apărat împotriva acestor acuzaţii, susţinând că nivelul la care au ajuns exporturile se datorează exclusiv competitivităţii economice, un lucru bun pe care nu are de ce să îl schimbe. Măsurile pentru majorările salariale și a investiţiilor publice sunt cerute și de către social-democraţii germani, cu care Angela Merkel este nevoită să negocieze pentru a putea forma o coaliţie de guvernare.

Cu toate astea, Comisia Europeană nu pare foarte pornită să facă dreptate în Europa, președintele CE, Jose Manuel Barroso, ţinând să amintească că „un excedent mare nu înseamnă neapărat că există un dezechilibru” și că ceea ce trebuie să vadă este dacă acesta afectează sau nu, și în ce măsură, funcţionarea economiei europene ca întreg. Alături de Germania, Comisia a anunţat investigaţii și pentru alte două state, Luxemburg și Croaţia, care sunt pentru prima oară în atenţia CE, pentru dezechilibre economice.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.