„Comando-urile iubirii” apără cuplurile indiene

99

Cuvântul „iubire” încă este considerat de mulţi drept un cuvânt murdar în India, ţara în care căsătoriile se fac numai la iniţiativa părinţilor și respectând apartenenţa la caste, scrie BBC.

Casta, aspectul fizic, horoscopul, înălţimea, caracterul, calificările, familia și chiar obiceiurile alimentare, toate acestea sunt luate în calcul de părinţi atunci când caută o pereche pentru copilul lor. După cum se vede, iubirea nu este pe listă. De aceea, indienii care vor să se căsătorească din dragoste au de înfruntat, de cele mai multe ori, aventuri mai ceva ca în filme.

Aici intră în poveste „comando-ul dragostei”, o organizaţie care există pentru a facilita tinerilor îndrăgostiţi cadrul pentru a-și uni vieţile prin căsătorie. În ciuda numelui de sorginte militară, „comando-ul” este alcătuit din câţiva bărbaţi care au pus la punct o reţea de adăposturi secrete pentru tinerii care vor să își ia soarta în mâini. Bărbaţii îi ajută pe tineri și să obţină actele necesare căsătoriei.

La început, comando-ul a existat pentru a-i feri pe tineri de furia credincioșilor hinduși sau musulmani, care s-ar fi opus căsătoriilor din dragoste. Astăzi, tot mai mulţi tineri le solicită ajutorul, deși, spune unul dintre liderii reţelei, „suntem falimentari. Nu mai avem bani. Nici prietenii noștri nu mai au bani”. Operaţiunile comandoului costă circa 5.000 de dolari pe lună.

BBC relatează povestea unui cuplu de tineri care a apelat la „comando-ul dragostei” pentru a se putea căsători. Rajveer Singh și Madhuri s-au cunoscut în copilărie și au fost prieteni nedespărţiţi. Când au crescut, au vrut să se căsătorească, însă părinţii lor nu au fost de acord. Făceau parte din caste diferite. Cei doi nu s-au lăsat însă și, apelând la comando, au reușit să devină soţ și soţie, așa cum au visat. Au stat departe de părinţi o perioadă, iar la întoarcere, Rajveer a fost bătut crunt de patru bărbaţi. Poliţia nu a intervenit și nimeni nu a fost acuzat – semn că denumirea de „comando" este tocmai potrivită pentru aceste „războaie ale dragostei”.