Economia lumii scârţâie din toate încheieturile

89

Fie că este vorba despre Europa afectată de criza datoriilor sau despre SUA care încă luptă împotriva ratei crescute a șomajului, economia mai are încă mult de tras pentru a reveni pe linia de plutire. Paul Wiseman face pentru Associated Press un colaj de perspectivă asupra situaţiei economiei mondiale.

Șomajul crește în Statele Unite, în parte fiindcă firmele consideră mai eficient să investească mai degrabă în aparatură decât în oameni. Rata șomajului a ajuns, luna aceasta, la 8,2%, în creștere de la 8,1%, în luna mai. Circa 642.000 de americani au intrat pe piaţa de muncă, dar numai 422.000 și-au găsit un loc de muncă. Potrivit analiștilor, deși anumite sectoare ale economiei americane (imobiliarele și construcţiile) își păstrează tendinţa pozitivă, previziunile privind o creștere a impozitelor și o reducere bugetară ar putea arunca America într-o nouă recesiune.

În zona euro, șomajul a ajuns deja la 11%, potrivit unui raport emis vineri de Eurostat. Aceasta este cea mai ridicată rată de la introducerea monedei unice, în 1999. Săptămâna trecută, șeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a numit zona euro „nesustenabilă” fără sprijinul unor legături politice și financiare mai puternice în ţările din uniunea monetară.

Încă de la finele recesiunii mondiale (în 2009), economia lumii a fost alimentată de creșterile înregistrate de China, India și Brazilia. Astăzi, toate cele trei ţări sunt în impas, scrie analistul. Producţia din China a început să scadă în luna mai, iar India suferă de o încetinire și mai puternică a ritmului de creștere, adâncindu-se totodată și într-o criză de încredere faţă de politicieni. Un element de încurajare îl constituie, în Asia, creșterea Japoniei. Însă și aceasta ar putea fi temperată de o scădere a cererii de export, din Europa.

Orientul Mijlociu a fost, la rândul său, afectat de situaţia din Europa. Emiratele Arabe Unite estimează o diminuare a creșterii economice, anul acesta, mai ales din cauza scăderii preţurilor la petrol.