Femeia desfigurată a renunţat la aplicarea legii talionului

488

Femeia iraniană orbită și desfigurată cu acid l-a iertat ieri pe agresorul său de la pedeapsa stabilită de tribunal, conform căreia acesta urma să fie orbit și desfigurat cu acid. Victima a renunţat în ultima clipă la aplicarea legii talionului.

„Îl iert! Îl iert!", a strigat femeia în ultimul moment, când medicul desemnat să toarne acid în ochiul și pe faţa bărbatului a întrebat-o care este ultimul ei cuvânt. Majid Movahedi, cel care a desfigurat-o pe femeie, aștepta în genunchi, plângând, executarea sentinţei, conform CNN.

Scena dramatică a fost urmărită în direct pe postul naţional de televiziune din Iran.

„Nu puteam să-mi imaginez că o să fiu orbit cu acid", a declarat Mohavedi, acesta apreciind că victima sa a fost „foarte generoasă".

În Iran, victimele au dreptul să ceară aplicarea legii islamice. În cazul în care agresorul nu ajunge la o înţelegere cu victima sau cu familia acesteia, se poate aplica legea „qisas" sau „legea ochi pentru ochi", cunoscută și ca lege a talionului. În virtutea acestei legi, unui hoţ i s-a tăiat o mână, în octombrie 2010.

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a criticat în repetate rânduri legea iraniană care permite să i se aplice vinovatului, ca pedeapsă, exact ceea ce acesta i-a făcut victimei. „Autorităţile iraniene ar trebui să revizuiască de urgenţă codul penal pentru a se asigura că aceia care provoacă răni fizice severe, în mod premeditat, precum atacurile cu acid, primesc o pedeapsă potrivită; însă nu trebuie niciodată ca pedeapsa să constituie o tortură în sine", a declarat Hassiba Hadj Sahraoui, director adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

Decizia tribunalului a fost aspru criticată de organizaţii pentru drepturile omului, atât din Iran, cât și din statele occidentale. Amnesty International a atras atenţia asupra faptului că aplicarea sentinţei de către un medic reprezintă o violare a codurilor de etică medical recunoscute la nivel internaţional.

Ameneh Bahrami, în vârstă de 34 de ani, a fost atacată și desfigurată cu acid în 2004, după ce a refuzat cererea în căsătorie a atacatorului său. În urma atacului, femeia a suferit arsuri extrem de severe pe faţă, pe scalp și pe corp. Ea s-a declarat anterior fericită de decizia tribunalului care a stabilit ca acela care a desfigurat-o să fie pedepsit la fel.

„Nu cer lucrul acesta din răzbunare, ci pentru ca suferinţa prin care am trecut eu să nu se mai repete", a declarat Ameneh într-un interviu acordat în martie 2009. „Aș vrea să îi torn chiar eu picăturile de acid. Aș vrea să îi ating ochii și apoi să torn acidul", afirmase femeia, conform Radio Free Europe.

Maria Rashidi, și ea o victimă a soţului său, care și-a pierdut parţial vederea în urma unui atac cu acid, a declarat că aplicarea legii „qisas" nu este o soluţie și că, în niciun caz, nu va preveni astfel de cazuri.

Ameneh a urmat un tratament pentru recuperarea vederii, în Spania. Iniţial, și-a recuperat vederea la un ochi în proporţie de 40%, însă, ulterior, și-a pierdut vederea complet. Din 2004 și până în prezent victima a suferit 17 operaţii.

Procurorul Abbas Jafari Dowlatabadi a declarat că Mohavedi va rămâne în închisoare până când autorităţile vor stabili pentru el o altă pedeapsă. De asemenea, Mohavedi va trebui să îi plătească femeii compensaţii financiare.

Cazul lui Ameneh Bahrami a fost larg mediatizat în Iran, mulţi susţinând că atacatorul va primi ceea ce merită, dar fiind și voci care au spus că o asemenea pedeapsă nu înseamnă dreptate.

(Foto: guardian.co.uk)