Acord politic: SUA se vor îndatora și mai mult!

23

Cu doar două zile înainte de data limită a intrării în incapacitate de plată a SUA, liderii politici americani au ajuns la un acord. În cadrul compromisului politic se va mări plafonul de îndatorare, dar se vor opera și reduceri proporţionale ale cheltuielilor bugetare.

Plafonul de îndatorare va fi ridicat cu 2,4 trilioane de dolari în două etape, pe 10 ani, acţiune compensată de reduceri ale cheltuielilor bugetare cu o sumă aproximativ egală. Prima etapă va fi de 900 de miliarde în mărirea plafonului și 917 miliarde în tăieri ale cheltuielilor bugetare. O a doua etapă va cuprinde ajustări de aproximativ 1,5 trilioane. Atât creșterea plafonului cât și tăierile cheltuielilor bugetare vor merge în paralel și proporţional și vor fi evaluate de un comitet de 12 membri, câte 6 din fiecare partid, care va monitoriza și raporta evoluţiile. Prima ocazie va fi în noiembrie anul acesta.

AFP scrie că acordul a fost obţinut „în al 11-lea ceas", cunoscută fiind prelungirea dezbaterilor și negocierilor până aproape de data limită. „Uneori cele două tabere păreau a nu cădea de acord asupra niciunui lucru", a spus liderul democraţilor din Senat, Harry Reid. „Dar în final, oameni rezonabili au putut ajunge la un acord: SUA nu-și pot permite să intre în incapacitate de plată, riscând atât un colaps financiar american cât și o criză mondială." Acordul este un compromis clasic, conform AP, în care ambele tabere pretind că și-au atins obiectivele. Pentru Obama este important ca ţara sa să aibă resursele financiare până după alegerile din 2012. Pentru republicani obiectivul major este anularea creșterii taxelor și impozitelor.

Obama a recunoscut că nu acestea ar fi dorit să fie condiţiile acordului politic, în special cu privire la reducerea cheltuielilor bugetare și mărirea taxelor și impozitelor. „Acesta este însă un avans considerabil pe care îl dăm pentru a evita intrarea în incapacitate de plată", a spus președintele arătând că nu este încântat de faptul că reducerea cheltuielilor înseamnă o reducere a programelor federale la cel mai jos nivel în ultimii șaizeci de ani.

Nici liderul republican nu a fost complet satisfăcut „Acesta nu este cel mai bun acord din lume", a spus John Boehner, „dar arată cât de mult ne-am schimbat în ceea ce privește dezbaterea" – cu referire la faptul că s-a renunţat din partea democraţilor la presiunea pentru mărirea taxelor și impozitelor. În același timp speakerul Camerei Reprezentanţilor a susţinut că acordul se aliniază principiilor republicane cu privire la cheltuieli bugetare și taxe.

Decizia anunţată de Obama va trebui însă să treacă de votul ambelor camere, în cursul zilei de luni, 1 august. „Vor trebui luate o serie de voturi foarte importante în cadrul Congresului, dar vreau să anunţ că liderii ambelor partide din ambele camere au ajuns la un acord care va reduce deficitul și va evita intrarea în incapacitate de plată care ar fi avut un efect devastator asupra economiei." În Senatul controlat de democraţi votul pare a fi mai ușor, în timp ce la Cameră, unde majoritatea este deţinută de republicani, acesta ar putea fi mai dificil.

În ambele tabere sunt nemulţumiţi. În cea republicană se află adepţii mișcării „Tea Party", care cer reduceri draconice ale cheltuielilor; în cea democractă sunt liberalii care cer securitate socială așa cum au promis la alegeri. Fapt este că niciuna din tabere nu poate obţine singură un vot majoritar în niciuna din camere. „Acest acord e la fel de nociv ca boala. Îl resping", a anunţat Raul Grijalva, co-președinte democrat al grupului de consultări din Congres. „Cineva trebuie să spună Nu. Eu o voi face", a anunţat republicana Michele Bachmann, candidată la nominalizarea pentru președinţia SUA.

Pieţele asiatice au reacţionat deja pozitiv luni dimineaţa la anunţul politic cu privire la acord.