Iranul sub oprobiu internaţional

6

ONU a adoptat o rezoluţie anuală care condamnă tortura, tratamentele şi pedepsele crude, inumane şi degradante, biciuirile şi amputările comise de autorităţile de la Teheran.

Documentul redactat de Adunarea Naţiunilor Unite deplânge creşterea dramatică a folosirii pedepsei cu moartea, în special în cazul minorilor, notează Agerpres.

Mohammed Javad Larijani, reprezentantul guvernului iranian, a calificat rezoluţia care condamnă situaţia drepturilor omului în Iran ca fiind „duşmănoasă".

Situaţia drepturilor omului din Coreea de Nord şi Birmania a fost, de asemenea, incriminată de ONU, care s-a declarat „profund preocupată" de condiţiile inumane de detenţie, execuţiile publice, arestările extrajudiciare şi arbitrare şi recurgerea frecventă la munca silnică.

Considerând sectorul bancar iranian o sursă importantă de spălare a banilor, preşedintele american Barack Obama a declarat că Marea Britanie şi Statele Unite vor suspenda legăturile financiare cu Iranul şi a încurajat şi alte ţări să acţioneze la fel, notează HotNews.

Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, a propus la rândul său ca Germania, Marea Britanie, SUA, Japonia, Canada şi Comisia Europeană să adopte „noi sancţiuni de o amplitudine fără precedent" împotriva Iranului, pentru a convinge această ţară că „trebuie să ia în discuţie" renunţarea la activităţile sale nucleare.

Rusia a denunţat însă noile sancţiuni impuse de administraţia americană Iranului, ca urmare a programului nuclear controversat, considerându-le „inacceptabile" şi contrare legislaţiei internaţionale.

Iranul a condamnat sancţiunile economice decise de SUA, Marea Britanie şi alte ţări vestice, susţinând că nu vor avea niciun efect şi că sunt o dovadă a „animozităţii" acestor state la adresa Teheranului.