Iranul va avea poliţie informatică

14

Iranul va activa o nouă divizie a forţelor sale de securitate, a căror misiune este aceea de a controla spaţiul informatic.

Primele unităţi vor începe activitatea încă de luna aceasta.„Nu mai putem aștepta", a spus șeful poliţiei din Iran, generalul Ismail Ahmadi Moghaddam. „Vom avea o poliţie a spaţiului informatic în tot Iranul."

Măsurile sunt luate după riscurile tot mai mari care ameninţă spaţiul informatic al Iranului, atât scurgerile Wikileaks cât mai ales sabotajele și atacurile cibernetice din străinătate. Codul informatic Stuxnet a fost descoperit în programele folosite în dezvoltarea nucleară iraniană. Ministrul iranian al infomaţiilor a declarat însă că viermele Stuxnet a fost neutralizat de programatorii iranieni, care „domină reţelele virtuale".

Un motiv neoficial este cel politic, puterea dorind controlul tot mai mare asupra opoziţiei. „Războiul soft" vizează și influenţele culturale occidentale asupra Republicii Islamice Iran sau site-urile de informaţii ce defăimează sau induc în eroare.