Israel și Iran trimit nave în Marea Roșie

196

În ultimele zile atât Iranul cât și Israelul au luat decizia trimiterii de nave în Marea Roșie.

Iranul a decis să-și trimită flota a 15-a în sudul Mării Roșii, în Golful Aden. Comandantul marinei iraniene a declarat că obiectivul flotei a 15-a este patrularea din raţiuni de securitate și descurajarea atacurilor piraţilor. Habibollah Sayyari a fost citat afirmând că „prezenţa armatei iraniene pe mare va transmite mesajul de pace și de prietenie către toate ţările." Flota constă într-o navă de război și un submarin.

Israelul și-a trimis două nave de război în nordul Mării Roșii, în zona graniţei cu Egiptul la baza Eilat. Un reprezentant al armatei israeliene a afirmat că decizia Israelului vine pe fondul informaţiilor conform cărora militanţii islamiști ar putea plănui un nou atac în sudul ţării.

Cel mai recent atac, din 18 august, a dus la închiderea drumurilor ce duc spre graniţă și la avertizarea cetăţenilor cu privire la călătoriile spre Peninsula Sinai. Ministrul Matan Vilnai, responsabil în cadrul cabinetului cu apărarea internă a spus că un grup de militanţi din Gaza sunt stabiliţi în Sinai așteptând ocazia unei noi lovituri.

Observatorii nu au remarcat nicio mișcare de forţe navale egiptene pe Canalul Suez, calea de acces spre Marea Roșie. În schimb la începutul lunii august mii de soldaţi au fost mobilizaţi în Sinai, pentru a lupta împotriva militanţilor islamiști influenţaţi de Al Qaeda.