Obligaţi de Sharia să nu consume alcool, iranienii beau alcool medicinal

295

Autorităţile iraniene și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o tendinţă de creștere a consumului de alcool în ţară. Avertizarea este cu atât mai sonoră cu cât Iranul a interzis consumul de alcool, la nivel naţional, după Revoluţia Islamică din 1979.

Nu există un consens la nivel administrativ vizavi de măsurile care ar trebui luate pentru a soluţiona problema. Unii reprezentanţi ai autorităţilor au încercat chiar să ascundă statisticile reale.

În intervalul 2011-2012, circa 829 de șoferi iranieni au rămas fără permis din cauza consumului de alcool la volan, relatează BBC, citând surse din Poliţia iraniană. Circa 60-80 de milioane de litri de alcool ajung ilegal în Iran, în fiecare an. Se estimează că doar 20-30% din cantitatea aceasta este confiscată.

Alcoolul a fost interzis, în Iran, la câteva luni după Revoluţia Islamică. Odată cu introducerea legii islamice, Sharia, băutorii de alcool riscau pedepse aspre – atât financiare, cât și fizice (biciuire în public). În ciuda interdicţiilor, oamenii au continuat să consume băuturi făcute în casă, alcool de contrabandă, sau chiar alcool medicinal.