Premieră: centrala nucleară din Iran produce electricitate

15

Iranul a anunţat în premieră faptul că produce electricitate la centrala nucleară de la Bushehr.

Anunţul a fost făcut la postul de radio naţional de Mohammad Ahmadian, adjunctul directorului agenţiei nucleare din Iran. Conform agendei, în cursul zilei de luni, 5 septembrie, evenimentul va fi marcat printr-o ceremonie.

Aflată deocamdată în teste, centrala va putea ajunge la capacitate maximă de 1000 de megawaţi în următoarele luni, până la finalul anului. Iranul dorește să demonstreze că programul său nuclear nu vizează dezvoltarea unei capacităţi militare, ci producţia internă de electricitate pentru consumul civil. Temerea și acuza constantă a Occidentului a fost aceea că Iranul dezvoltă un program nuclear militar.

Construcţia centralei a început în 1974, a fost abandonată în urma revoluţiei islamice și reluată în 1992 cu ajutorul Rusiei. Din 2007 planurile de lansare a centralei au tot fost amânate din motive tehnice. La lansarea primului reactor, în august anul trecut, președintele Institutului de Studii pentru Orientul Mijlociu din Moscova, Yevgeny Satanovsky, afirma că proiectul a fost o mare provocare.

„Pentru Iran, lansarea Bushehr dovedește faptul că programul său nuclear are o credibilitate internaţională care asigură un spaţiu de operare, în ciuda discursurilor exotice ale președintelui. În plus, să nu uităm că Iranul este o ţară unde prestigiul înseamnă mult – va fi prima ţară din Orientul Mijlociu care va avea o centrală nucleară. Este foarte important pentru Iran, pentru că dă avânt pretenţiilor sale de superputere regională."