Sancţiunile UE asupra Iranului afectează şi statele membre

17

Uniunea Europeană a introdus în vigoare duminică sancţiunile împotriva exporturilor de petrol ale Iranului. Analiştii avertizează că aceste măsuri ar putea să genereze cea mai mare perturbare a livrărilor de ţiţei ale OPEC, după războiul din Libia.

Interzicerea asigurării tancurilor petroliere care transportă petrol iranian ar putea alimenta cererea pentru ţiţei Brent şi Dubai. Analiştii anticipează o creştere a preţului la petrol Brent, care ar putea însemna o revenire a preţului după ce, pe 21 iunie, acesta a ajuns sub nivelul de 90 de dolari pe baril, pentru prima oară în ultimele 18 luni, din cauza temerilor privind criza datoriilor europene.

Interdicţiile ar putea provoca o reducere a exporturilor de petrol din Iran cu aproximativ 1 milion de barili pe zi, aducând exportul la 60% din nivelul înregistrat în 2011. UE era, în trecut, destinaţia a 23% din exportul petrolier al Iranului, notează BBC.

Nici pentru ţările europene sancţiunile aplicate Iranului nu au fost veşti bune. Mai ales Grecia a avut de suferit, e de părere profesorul Paul Stevens, cercetător la Chatham House. Aceasta deoarece grecii obţinuseră de la iranieni o ofertă pe care nu a putut-o egala niciun alt furnizor.