Ajutorul pentru Japonia: controversă între atei şi creştini

207

Organizaţia American Atheists a lansat un apel către cei care doresc să doneze bani pentru sprijinirea sinistraţilor din Japonia să trimită aceşti bani mai degrabă prin intermediul asociaţiilor seculare decât prin intermediul „bufonilor religioşi".

David Silverman, preşedintele American Atheists, susţine că organizaţiile creştine sunt interesate mai degrabă să-şi promoveze religia decât să le ofere sinistraţilor alimente şi ajutorul necesar în astfel de situaţii, informează christianpost.com.

Opinia lui Silverman a fost contrazisă de Jennifer Byrd, directoarea de relaţii publice a organizaţiei Armata Salvării. Byrd a subliniat că Armata Salvării a fost una dintre primele organizaţii creştine care le-a oferit ajutor japonezilor, imediat după cutremurul din data de 11 martie. Filiala japoneză a organizaţiei a oferit deja peste 1.000 de mese calde şi băutură.

Armata Salvării a primit până acum 2.000.000 de dolari, din donaţii, pentru a-i ajuta pe japonezi. Banii vor fi folosiţi pentru a oferi mâncare, condiţii de adăpost, scutece pentru copii şi pături, a declarat Jennifer Byrd. Ea a declarat că lucrătorii Armatei Salvării abordează subiecte religioase sau se roagă doar atunci când aceia pentru care lucrează le cer explicit acest lucru.

Byrd a contrazis afirmaţia lui Silverman, potrivit căreia organizaţiile caritabile creştine i-ar învinovăţi pe japonezi de ceea ce s-a întâmplat. Niciunul dintre angajaţii Armatei Salvării nu a declarat că Japonia ar fi fost pedepsită de Dumnezeu din cauza păcatelor japonezilor.

Bisericile din Japonia s-au implicat în operaţiunile de sprijinire a populaţiei afectate de cutremur şi tsunami. Prima întâlnire interconfesională a Centrului Creştin pentru Dezastre şi Cutremure a avut loc în 15 martie, pentru a se discuta modul în care bisericile pot să intervină în situaţia de criză din Japonia. Caritas Japonia, o organizaţie catolică, a lansat o campanie naţională de strângere de fonduri pentru sinistraţi. Eforturi similare fac şi Consiliul Creştin Naţional din Japonia (care reuneşte anglicani, protestanţi şi diverse organizaţii interconfesionale), Conferinţa Creştină a Asiei, Biserica Luterană Evanghelică din Japonia, Biserica Episcopală-Anglicană din Japonia şi Uniunea Baptistă Japoneză, notează ENInews.

Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat că a început să strângă fonduri pentru sprijinirea comunităţilor ortodoxe din Japonia şi a victimelor cutremurului. Fonduri pentru sinistraţi a început să strângă şi Patriarhia Ortodoxă Română, ajutorul financiar urmând să fie oferit direct celor care au avut de suferit în urma catastrofei naturale, notează patriarhia.ro.

„Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor (ADRA) se mobilizează pentru a-şi oferi resursele şi pentru a întâmpina nevoile oamenilor din regiunile afectate", a declarat Ted Wilson, preşedintele adventiştilor de ziua a şaptea, conform adventistreview.org.