ONU aprobă atacurile aeriene asupra Libiei

28

Consiliul de Securitate al ONU a autorizat luarea „tuturor măsurilor necesare" pentru a opri acţiunile lui Gadhafi din Libia. Decizia ONU a venit la câteva ore după ce dictatorul a jurat că va porni asaltul final împotriva protestatarilor.

Rezoluţia ONU are în vedere protejarea civililor de atacurile forţelor militare libiene și include constituirea unei zone de interdicţie a zborurilor. Secretarul de stat american Hillary Clinton a spus, conform AP, că o zonă de interdicţie aeriană implică bombardarea unor ţinte de pe teritoriul Libiei și a unor sisteme de apărare ale ţării. Deși în rezoluţia ONU nu se specifică clar care vor fi etapele procesului de intervenţie în Libia, analiștii militari spun că sunt vizate în special aeroporturile, pistele de decolare, radarele și flota aeriană. Rezoluţia ONU interzice un atac infanterist, pentru a exclude orice acuză de cucerire teritorială.

După mai multe săptămâni de deliberare, Occidentul a reacţionat relativ rapid în contextul în care Gadhafi a jurat că va elibera orașul Benghazi și va acţiona „fără milă și fără compasiune". Escaladarea conflictului este evidentă. Gadhafi a declarat, în cadrul unui interviu acordat unei televiziuni portugheze înaintea votului ONU, că ţara sa va reacţiona cu putere la atacurile internaţionale. „Dacă lumea este nebună, atunci vom fi și noi." Răspunsul militar al Libiei la potenţialele atacuri va include acţiuni ce pot trece de graniţele ţării, conform ministerului apărării libian. „Orice acţiune militară străină împotriva Libiei va expune pericolului întregul trafic aerian și maritim de pe Marea Mediterană, iar obiective civile și militare vor deveni ţintele contra-atacului Libiei."

Rezoluţia ONU de joi, 17 martie, a fost aprobată cu ajutorul marilor puteri SUA, Marea Britanie și Franţa. În cadrul Consiliului de Securitate al ONU, 10 state au votat în favoarea rezoluţiei iar cinci state s-au abţinut. Între acestea sunt Rusia, China și Germania. Nu a fost niciun vot împotrivă. Deși aveau drept de veto, Rusia și China nu au votat împotrivă. Tradiţional aceste ţări votează împotriva atacului asupra unei ţări suverane. BBC notează că opţiunea lor are ca explicaţie temerea de a crea un precedent. Ţările occidentale au forţe militare mobilizate în zona Mării Mediterane, o bază americană în Italia și o bază britanică în Cipru. De asemenea se așteaptă aportul militar al unor ţări arabe.

Dictatorul libian ameninţase că va porni ofensiva sa împotriva rebelilor joi noaptea. Vineri dimineaţa evenimentul nu avusese încă loc. BBC citează oficiali americani conform cărora atacul împotriva lui Gadhafi ar putea fi declanșat duminică. În schimb un oficial francez a susţinut că atacul va fi unul „rapid”, în presă apărând speculaţii că atacul va putea avea loc chiar azi.