Controverse: Japonia, pedepsită de Dumnezeu sau nu

211

Guvernatorul oraşului Tokyo a afirmat că Japonia a fost lovită de pedeapsa divină. Ulterior, guvernatorul a retractat afirmaţia şi a cerut scuze publice pentru ceea ce a spus. Sunt şi alte voci care susţin că Dumnezeu a pedepsit poporul japonez pentru ateismul său.

Japonia a fost lovită de pedeapsa divină din cauza egoismului locuitorilor săi, a declarat, în primă fază, guvernatorul Shintaro Ishihara. „Politica japoneză este viciată de egoism şi populism", a precizat Ishihara. „Trebuie să folosim tsunamiul ca să ştergem egoismul care a ruginit mentalitatea japonezilor pentru o lungă perioadă de timp."

„Îmi retrag cuvintele şi cer scuze profunde", a precizat apoi, Ishihara, în cadrul unei conferinţe de presă. El a subliniat că ar fi trebuit să se gândească la sentimentele victimelor cutremurului şi tsunamiului care au devastat nord-estul Japoniei, informează english.kyodonews.jp/news.

Scuze pentru că a insinuat că Dumnezeu i-a pedepsit pe japonezi prin cutremur a cerut şi Cappie Pondexter, o sportivă cunoscută, de la echipa de baschet Liberty. „Poate că Dumnezeu s-a săturat de modul în care ei [japonezii] îşi tratează propriii oameni, în propria ţară", a scris Pondexter pe Twitter. Criticile primite pentru reacţia sa au determinat-o pe sportivă să le ceară scuze celor pe care i-a „rănit" prin comentariile ei, notează nydailynews.com.

Catastrofa din Japonia a fost catalogată drept un „avertisment divin" de către pastorul Cho Yong-gi, de la Yoido Full Gospel Church din Coreea de Sud. „Mă tem că acest dezastru este un avertisment din partea lui Dumnezeu cu privire la ateismul şi materialismul poporului japonez. Sper că această serie de evenimente îi va ajuta pe japonezi să îşi îndrepte atenţia spre Dumnezeu", a declarat pastorul coreean, a doua zi după cutremur, notează koreaherald.com.

Glenn Beck, realizator de radio şi televiziune din SUA, a stârnit reacţii adverse prin interpretarea evenimentelor recente din Japonia ca „mesaj din partea lui Dumnezeu". Beck a afirmat că Dumnezeu este nemulţumit de imoralitatea oamenilor şi că i-a avertizat, prin intermediul catastrofei naturale, să îşi schimbe atitudinea. Lumea ar trebui să se întoarcă la respectarea celor Zece Porunci, a subliniat realizatorul radio.

Afirmaţiile lui Glenn Beck au fost taxate imediat în publicaţiile The San Francisco Chronicle şi Los Angeles Times, notează au.news.yahoo.com.

Declaraţiile unor persoane mai mult sau mai puţin cunoscute, despre pedepsirea Japoniei de către Dumnezeu, au fost criticate imediat în presă sau de persoane publice. În unele cazuri, s-a ajuns la situaţia în care au fost prezentate scuze publice. Subiectul rămâne însă deschis pe forumurile de pe internet, unde numeroase persoane argumentează pro şi contra ideii că Japonia a primit o pedeapsă divină.

Diverse organizaţii, instituţii şi biserici creştine şi-au exprimat, în ultimele zile, regretul pentru ceea ce s-a întâmplat în Japonia şi au iniţiat proiecte şi măsuri pentru a veni în ajutorul celor afectaţi de cutremur şi de tsunami.

(Foto: www.spiegel.de)