WikiLeaks: Internetul e cel mai mare spion din lume

96

Internetul este cea mai mare mașinărie de spionaj pe care a văzut-o vreodată lumea noastră și un mijloc de obstrucţionare a liberei exprimări, a spus Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, conform AFP.

Într-un discurs ţinut marţi, 15 martie, în faţa studenţilor de la Cambridge University, Assange a criticat internetul ca fiind un obstacol în calea libertăţii de exprimare. Totodată, internetul este, pentru Assange, și un mijloc prin care regimurile netransparente colectează informaţii despre persoanele sau organizaţiile care protestează împotriva acestora.

Deși propriul site a arătat ce înseamnă să ai libertatea de exprimare, Assange a indicat mai degrabă spre site-urile de socializare, precum Facebook sau Twitter, care pot fi folosite foarte ușor de administraţii pentru colectarea de date. Ca exemplu a dat un caz din Egipt, unde o revoltă pe Facebook, cu 3 ani în urmă, nu a dus la o revoluţie, așa cum s-a întâmplat anul acesta, ci la urmăriri și persecuţii. Atunci, autorităţile au folosit date și informaţii de pe Facebook despre iniţiatorii protestelor.

„Deși internetul are, în unele privinţe, capacitatea nemaiîntâlnită de a ne dezvălui activităţile guvernului și de a coopera unii cu alţii […] este și cea mai mare mașinărie de spionaj pe care a văzut-o vreodată lumea noastră", a spus Assange, care nu este convins nici că Facebook și Twitter au avut un aport uriaș în revoluţia recentă din Egipt. Creditând mai degrabă televiziunea Al-Jazeera pentru impactul revoluţionar, Assange a reamintit că în zilele revoluţiei un ghid tipărit de revoluţionari spunea, pe prima și pe ultima pagină, „Nu folosiţi Facebook și Twitter".

Conform fondatorului WikiLeaks, Internetul nu este o tehnologie care favorizează libera exprimare, și nici drepturile omului sau viaţa civilă, în condiţiile în care platforma tehnologică este folosită de regimuri totalitare sau netransparente.