Coreea de Nord reia retorica belicoasă. Japonia este vizată

109

După o aparentă tăcere, Coreea de Nord şi-a reluat ameninţările belicoase, de data aceasta nu faţă de Coreea de Sud, ci faţă de Japonia. Ieri, oficialii nord-coreeni au criticat dur Japonia, apreciind că aceasta a depăşit „linia de pericol", prin lansarea celei mai mari nave militare construite de Tokyo de după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Aceasta nu este altceva decât o farsă a Japoniei pentru a justifica transformarea într-un gigant militar, ceea ce depăşeşte linia pericolului", afirmă KCNA, agenţia de presă oficială a Coreei de Nord.

De asemenea, şi China a a avertizat Japonia cu privire la orice mişcare de expansiune militară, potrivit unor surse din Ministerul Apărării de la Beijing, citate de Global Times.

Japonia a prezentat în premieră viitorul portelicopter (operaţional din 2015) cu care îşi va echipa flota, o navă de 248 de metri lungime şi 19.500 de tone, denumit „Izumo". Odată pus în serviciu, acesta va putea îmbarca 14 elicoptere, informează CNN.

Lansarea la apă a vasului de război, care a costat 1,2 miliarde de dolari, vine în contextul acutizării tensiunilor militare dintre Japonia şi China din cauza insulelor din Marea Chinei Orientale, bogate în resurse minerale rare, disputate de cele două puteri.

Oficialii japonezi se apără însă, spunând că portelicopterul va fi folosit pentru misiuni interne sau pentru a transporta personal şi pentru a furniza alimente în cazul unor dezastre naturale, precum cutremurul şi tsunamiul devastator din 2011.