Americanii se bucură de câştigarea unei bătălii, dar Al-Qaeda e încă puternică

6

Administraţia Obama a salutat operaţiunea de succes a autorităţilor yemenite de a dejuca un atentat Al-Qaeda în câteva oraşe din ţară. Însă ONU avertizează că reţeaua teroristă rămâne o ameninţare puternică, şi americanii nu ar trebui să se bucure prea devreme de victorie.

Ministrul de externe yemenit, Dr. Abu-Bakr Al-Qirbi, a confirmat pentru CBS News că forţele de securitate naţională au dejucat un plan terorist al Al-Qaeda, ce avea ca ţintă sabotarea unor oraşe-porturi şi centre de extracţie a petrolului, dar şi răpirea unor cetăţeni străini.

După anunţul oficial, preşedintele Barack Obama a asigurat că „nucleul central al Al-Qaeda se îndreaptă spre o înfrângere".

Însă un raport ONU nu este la fel de optimist. Chiar dacă reţeaua este „fragmentată şi slăbită, Al-Qaeda rămâne totuşi o ameninţare semnificativă, iar grupurile care îi sunt afiliate continuă să inoveze în ceea ce priveşte ţintele, tacticile şi tehnologia", arată raportul.

„Să nu uităm că aceşti saudiţi au fost luptătorii cei mai loiali lui Osama bin Laden. Din rândurile acestora s-au ridicat cei mai eficienţi terorişti care au atacat America", explică John Miller, corespondent CBS News.