Dezastrul de la Fukushima, „provocat de om"

70

Accidentul nuclear de la Fukushima nu a fost provocat de cutremurul şi valul tsunami care s-au produs pe 11 martie 2011 în nord-estul Japoniei, ci a fost "un dezastru provocat de om", a concluzionat o comisie parlamentară mandatată să investigheze incidentul.

„Accidentul (…) este rezultatul unei coluziuni între Guvern, agenţiile de reglementare şi operatorul Tepco, şi al unei lipse de coordonare a aceloraşi instanţe", a explicat aceasta în raportul final.

Despre aceşti jucători, raportul de 641 de pagini spune că „au trădat dreptul naţiunii de a fi protejată de accidente nucleare. De aceea am ajuns la concluzia că accidentul a fost în mod clar «creat de om»". Documentul învinuieşte de asemenea şi convenţiile culturale şi reticenţa în a pune sub semnul întrebării autorităţile, potrivit BBC.

Aceasta este cea de a treia anchetă asupra acestei catastrofe. Un raport precedent, cerut de TEPCO, a absolvit compania de electricitate de orice responsabilitate, afirmând că forţa cutremurului şi amploarea valului tsunami nu ar fi putut fi anticipate.