Fukushima 50 – eroii din Japonia

62

În timp ce lumea este uimită de sacrificiul lor, se știu foarte puţine detalii despre ei. Sunt bine pregătiţi profesional, lucrează în schimburi, mănâncă și dorm într-o zonă decontaminată. Majoritatea au decis voluntar să facă parte din echipă, înţelegând toate riscurile implicate.

Pentru observatorii externi, dar și pentru oamenii de știinţă, misiunea este considerată una sinucigașă. Reacţia membrilor din echipele de intervenţii nu este anormală, iar oamenii sunt conștienţi că activitatea în sectorul nuclear nu exclude sacrificiul suprem, spune Cham Dallas, un fost membru al echipei de reacţie de la Cernobîl.

„Spune că își acceptă soarta… cam ca o condamnare la moarte", a mărturisit fata unuia dintre lucrători pentru o televiziune japoneză, comentând mesajul primit de la tatăl ei.

Deși numele grupului în mass-media a fost „Fukushima 50", în realitate sunt câteva sute de lucrători. Aproximativ 50 lucrează în zona cu expuneri masive și 700 în zona de siguranţă. În diferitele explozii care au avut loc în Fukushima au murit deja 31 de lucrători.

O altă criză care se prefigurează este însă găsirea unor echipe înlocuitoare pentru lucrătorii deja implicaţi, în condiţiile în care timpul necesar intervenţiilor se extinde dincolo de limitele de expunere și de rezistenţă pentru organismul uman.