Proteste masive la Londra

55

Aproximativ un sfert de milion de demonstranţi au mărșăluit sâmbătă, 26 martie, în centrul Londrei. Este cea mai mare demonstraţie de protest de la mitingurile împotriva războiului din Irak, în 2003. Protestul vizează cele mai dure măsuri de austeritate din Al Doilea Război Mondial.

Manifestaţia a fost în general pașnică. Din cei 250.000 de demonstranţi, doar aproximativ 500 au fost violenţi, dintre care au fost arestaţi 9 oameni. Unii dintre protestatari au spart ferestrele unei bănci și au inscripţionat pereţii cu mesaje antiguvernamentale. Un grup de protestatari cu feţele acoperite a aruncat și bombe artizanale cu vopsea sau becuri umplute cu amoniu. La protest au participat și sindicaliști, dar și simpatizanţii opoziţiei.

Marea Britanie trece printr-un program de austeristate de reducere cu 130 de miliarde de dolari al cheltuielilor bugetare. Până în 2020 sunt estimate reduceri cu 500.000 de posturi în sistemul bugetar, 28,5 miliarde de dolari tăieri din pensii și creșterea vârstei de pensionare la 66.