Japonia: Ce înseamnă gradul 5 pe scara INES?

288

După ce în timpul săptămânii ce a urmat cutremurului din 11 martie, Japonia a insistat că nivelul crizei nucleare este cel de grad 4 convenit pe scara INES, vineri acesta a fost urcat la nivelul 5 . Mai mulţi specialiști sunt de părere însă că avem de-a face deja cu un nivel 6.

Scara INES (The International Nuclear and Radiological Event Scale) este un instrument internaţional de evaluare și comunicare a semnificaţiilor unor evenimente din zona de activitate nucleară și radiologică. Evenimentele de la 1-3 sunt considerate incidente, în timp ce evenimentele de la 4-7 sunt accidente. Sub treapta 1 sunt evenimente fără importanţă din perspectiva pericolului și sunt catalogate ca deviaţii.

Scara la care sunt calculate intensităţile este una exponenţială: evenimentele de pe o treaptă sunt aproximativ de 10 ori mai puternice decât cele de pe treapta inferioară.

Categoria 1. O depășire a limitelor în care funcţionează o centrală. Aici sunt incluse: expunerea peste limitele normale a persoanelor din publicul vizitator, probleme minore la elementele de siguranţă, surse cu radioactivitate scăzute ce sunt pierdute, furate sau afectate de transport.

Categoria 2. Expunerea persoanelor din public peste limita de 10mSv sau a muncitorilor peste limitele anuale și radiaţii în zona de operare peste 50mSv/h. Contaminare semnificativă în zone neprevăzute iniţial. Defecţiuni la sistemele de siguranţă fără alte implicaţii, transport sau ambalare defectuoasă a materialelor radioactive. În anul 2005, Atucha (Argentina), în cazul unui muncitor s-a constatat depășirea nivelului anual de expunere la radiaţii. În anul 1983, Cadarache (Franţa), contaminarea s-a extins și într-o zonă care nu fusese prevăzută de arhitecţii proiectului. În anul 2006, Forsmark (Suedia), a avut loc o defecţiune la sistemul alternativ de alimentare cu energie în caz de urgenţă.

Categoria 3. Expunerea muncitorilor la un nivel de 10 ori mai mare decât limita admisă anual, arsuri sau alte urme neletale ale radiaţiilor, expunere la radiaţii mai mari de 1mSv/h în zona de operare. Contaminare serioasă în zone neprevăzute iniţial; materiale radioactive furate sau pierdute. Evenimentele din această categorie sunt considerate a fi la limita accidentului. În anul 2005, Sellafield (Marea Britanie) a fost eliberată o mare cantitate de material radioactiv, însă în interiorul instalaţiei. În 1989, Vandellos (Spania) un incendiu a dus la anularea sistemelor de siguranţă ale centralei. Nu au fost alte pagube.

Categoria 4. Emisii radioactive minore, fără alte măsuri publice decât verificarea alimentelor. Cel puţin un deces în urma radiaţiilor. Topirea combustibilului sau distrugerea acestuia în proporţie de 0,1%, emisia de material radioactiv în cadrul unei instalaţii cu potenţial de a ajunge în zona publică. În anul 1999, Tokaimura (Japonia), mai mulţi muncitori au fost afectaţi prin expunerea la radiaţii după un accident critic. În 1980, Saint Laurent des Eaux (Franţa), o bară de uraniu s-a topit în interiorul reactorului, fără emisii în afara containerului.

Categoria 5. Emisie radioactivă mare în cadrul instalaţiei dar limitată în afara ei, care poate cere măsuri suplimentare de siguranţă publică. Implică mai mult de un deces și o distrugere serioasă a miezului reactorului. În anul 1957, Windscale Pile (Marea Britanie), au avut loc emisii radioactive în mediu după un incendiu al miezului reactorului. În 1979 la Three Mile Island (SUA) a fost afectat serios miezul unui reactor.

Categoria 6. Emisie radioactivă mare și în cadrul instalaţiei și în afara ei, care va cere implementarea unor măsuri de siguranţă publică. În anul 1957 Kyshtym (Rusia) a avut loc o semnificativă emisie radioactivă în mediu după explozia unui container de materie reziduală.

Categoria 7. Emisii majore de material radioactiv, cu efecte extinse asupra sănătăţii populaţiei, a mediului și care cer implementarea unor măsuri pe scară largă. În anul 1986 la Cernobîl (Ucraina) a avut loc o explozie a reactorului ce a dus la emisia radioactivă care a afectat pe scară largă sănătatea populaţiei și a mediului în mai multe ţări de pe continent.