A început războiul din Libia!

48

Au început loviturile militare asupra Libiei. Peste 100 de rachete au fost lansate asupra unor ţinte militare libiene. Gadhafi a ameninţat că va face din zona mediteraneeană un câmp de război.

Atacul a venit după o întâlnire de urgenţă de la Paris, de sâmbătă dimineaţa. „A venit vremea să acţionăm, și trebuie făcut urgent", a spus premierul britanic imediat după întâlnire. „Nu aici am dorit să ajungem, nici America și nici partenerii noștri", a mărturisit președintele american, explicând însă că „nu putem sta nepăsători atunci când un tiran spune poporului său că nu va arăta niciun fel de milă." France24 notează că după ce administraţia de la Paris nu a reacţionat așa cum era așteptat în cazul revoltelor din Tunisia și Egipt, în cazul Libiei s-a trezit la o robusteţe diplomatică și a devenit iniţiatorul acţiunii împotriva regimului lui Gadhafi. Franţa a fost prima ţară care a recunoscut opoziţia din Libia ca partener de discuţii.

Aproximativ 20 de avioane franceze au lansat o serie de atacuri sâmbătă asupra unor ţinte militare din zona estică, în special în regiunea Benghazi. Ţintele forţelor americane sunt localizate în zona vestică a ţării. Primele lansări de rachete în această regiune au fost făcute de pe nave și submarine americane și britanice, a spus viceamiralul William E. Gortney, șeful Statului Major de la Pentagon. Conform lui Gortney, obiectivele atacului au fost acelea de a preveni atacuri ale armatei libiene asupra protestatarilor și de a afecta capacitatea de răspuns a armatei libiene în cazul contestării zonei de interdicţie a zborurilor.

Deja oficialii libieni au denunţat acţiunea aliaţilor ca „o agresiune barbară" și afirmă că au fost atacate nu doar ţinte militare, ci și civile, ducând la rănirea unui mare număr de civili în orașele Tripoli și Misrata. Conform unor surse militare libiene, aproximativ 50 de civili, majoritatea femei, copii și clerici, au fost victimele atacurilor, în timp ce peste 150 au fost răniţi. Ministrul de externe Moussa Koussa a atras atenţia că oficialii libanezi au informat Consiliul de Securitate al ONU cu privire la încetarea focului și au chemat o echipă de observatori care să verifice. Ca atare, acţiunea aliaţilor este complet nejustificată. Aflat în Paris, secretarul de stat american, Hillary Clinton, a arătat că regimul Gadhafi și-a pierdut orice legitimitate și a minţit asupra încetării focului. „Avem toate motivele să ne temem că, dacă rămâne nemonitorizat, Gadhafi va comite atrocităţi inimaginabile", a spus Clinton.

Gadhafi a reacţionat duminică dimineaţa la televiziunea de stat, susţinând că Libia are dreptul de a se apăra ca „zonă de război", conform cartei ONU. El a afirmat că vor fi deschise depozitele de muniţie și a cerut ajutorul musulmanilor: „Voi toţi din popoarele islamice ale Africii, Americii Latine și Asiei, susţineţi poporul libian în lupta împotriva acestei agresiuni."

„Zorii Odiseei" este numele de cod al operaţiunii începută sâmbătă, 19 martie. Este cea mai mare acţiune internaţională de sprijin a unei revolte populare de la războiul din Irak, informează Associated Press. La ostilităţi participă cu forţe active Franţa, Marea Britanie, SUA și Canada, fiind susţinute de Italia, Danemarca, Germania.