Japonia, în recesiune din cauza cutremurului

16

Cutremurul din Japonia a zguduit puternic economia cea de-a treia mare economie a lumii. Din cauza crizei nucleare post cutremur, Japonia ar putea intra temporar în recesiune, apreciază Susumu Kato, economist şef al diviziei japoneze a Credit Agricole.

Cutremurul din Japonia a zguduit puternic cea de-a treia mare economie a lumii. Din cauza crizei nucleare post cutremur, Japonia ar putea intra temporar în recesiune, apreciază Susumu Kato, economist şef al diviziei japoneze a Credit Agricole.Recesiunea este inevitabilă în condiţiile în care bursa e în colaps, iar competitivitatea exporturilor japoneze s-a redus ca urmare a aprecierii yenului, declară analistul citat de Mediafax. „Japonia va intra temporar în recesiune,” a afirmat Kato, care estimează că PIB-ul va continua să se contracte în primele două trimestre ale anului, diminuându-se cu 0,4% în primul trimestru faţă de cel precedent şi cu 1,2% în cel de-al doilea.

Kato consideră că dezastrul natural abătut asupra Japoniei a provocat pagube de 15.000 de miliarde de yeni (188 miliarde dolari), adică aproximativ 3% din PIB – o pierdere uriașă chiar și pentru o ţară bogată ca Japonia.