Japonia elimină interdicţia privind exportul de arme

127

Marţi, 2 aprilie, guvernul nipon a ridicat interdicţia privind exportul de arme, adoptată în urmă cu 47 de ani. Măsura a fost luată pentru a garanta siguranţa poporului, în eventualitatea unui conflict militar cu vecinii chinezi.

Această măsură nouă elimină interdicţia adoptată în anul 1967, a anunţat secretarul general al guvernului, Yoshihide Suga. Potrivit acesteia, Japonia va putea să exporte material militar pentru apărare, așa cum preferă să-l numească autorităţile nipone, însă interzice „exporturile de arme care ar putea reprezenta o ameninţare pentru pacea și securitatea lumii”, notează nytimes.com.

Potrivit acestei măsuri, Japonia va putea colabora cu SUA și cu alte ţări europene în ceea ce privește dezvoltarea și producerea de arme și, de asemenea, va putea exporta armament. Secretarul general al guvernului a subliniat faptul că, înainte de orice operaţiune, guvernul se va asigura că nu există alte motive în afară de susţinerea păcii și nici riscul unui export către ţări terţe. De asemenea, a menţionat că va exista transparenţă totală în această privinţă și toate acţiunile care se vor întreprinde vor contribui la pacifismul proactiv.

În anul 1967, în timpul Războiului Rece, Japonia a adoptat „doctrina celor trei principii”, în conformitate cu care interzicea exporturile de arme către ţările comuniste, către cele care erau sancţionate de către ONU şi către ţările care se aflau în conflicte armate. Nouă ani mai târziu, în anul 1976, aceste restricţii au fost consolidate, iar vânzarea de arme a fost interzisă în totalitate.

Această modificare face parte dintr-o nouă strategie în ceea ce privește apărarea și securitatea, iniţiată de către prim-ministru, Shinzo Abe, care prevede, de asemenea, o posibilă reinterpretare a principiului de autoapărare cuprins în constituţia pacifistă a ţării. Această schimbare se produce ca urmare a îngrijorării faţă de creșterea în domeniul militar a Chinei, ţară cu care se află în conflict din cauza Insulelor Senkaku.

Criticile din partea opoziţiei sau a presei nu s-au lăsat așteptate. Mai mult decât atât, potrivit unui sondaj realizat de Kyodo, la sfârșitul luniii martie, majoritatea japonezilor se opun acestei noi măsuri, în proporţie de 67%, în timp ce 26% sunt de acord cu ridicarea interdicţiei exportului de armament. Nici Chinei și nici Coreei de Sud, două dintre principalele ţări care exportă armament, nu le-a plăcut această strategie promovată de către Abe, potrivit agenţiei Kyodo News.

Sursă foto: Wikimedia