Kim Jong-un avertizează asupra situaţiei grave din peninsulă

154

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un a avertizat asupra situaţiei foarte grave din peninsula coreeană. De câteva zile, au loc tensiuni din ce în ce mai mari şi ameninţări lansate de Phenian.

În cadrul unei reuniuni cu oficiali de rang înalt, Kim Jong-un a declarat că situaţia peninsulei este foarte gravă şi a acuzat autorităţile din Seul şi Washington de fricţiunile şi conflictele actuale. Jong-un a declarat că „Statele Unite şi alte forţe ostile, ignorând generozitatea şi bunăvoinţa noastră, şi-au intensificat manevrele militare pentru a ne distruge republica din punct de vedere politic, pentru a o izola economic şi a o zdrobi militar”, notează afp.com.

În luna februarie, relaţiile dintre Seul şi Phenian se îmbunătăţiseră, perioadă în care a avut loc reuniunea membrilor familiilor separate de războiul Coreei (1950-1953). Însă manevrele anuale comune ale forţelor sud-coreene şi cele americane au provocat proteste şi nemulţumiri din partea Phenianului; în ultimele zile, Coreea de Nord a efectuat mai multe tiruri de rachetă cu rază scurtă de acţiuni şi apoi a testat rachete cu rază medie de acţiune. De asemenea, a ameninţat cu un al patrulea test nuclear, iar luni a efectuat exerciţii în Marea Galbenă, lângă frontieră între cele două Corei.

Coreea de Sud a anunţat că a replicat deschizând focul la salvele de artilerie lansate de Coreea de Nord la frontiera maritimă (în cadrul exerciţiilor). Potrivit Ministerului Apărării, Nordul a lansat 500 de obuze luni, dintre care 100 au căzut în apele sud-coreene, lucru calificat drept „o provocare premeditată şi o tentativă de a testa hotărârea armatei noastre de a apăra frontiera.” El a declarat că „dacă Nordul reacţionează la tirurile noastre de ripostă legitimă şi se foloseşte de ele ca de un pretext pentru o nouă provocare împotriva apelor şi insulelor noastre, vom angaja represalii ferme.”

Frontierea dintre cele două Corei, numită şi „linia de limită a Nordului”, a fost de multe ori scena unor conflicte grave. Ultimul a avut loc în anul 2010, când Phenianul a bombardat o insulă sudcoreeană, ucigând patru persoane. Această frontieră a fost trasată în anul 1953 de către ONU şi SUA, la încheierea războiului, dar Nordul nu o acceptă ca fiind legitimă.