Oficialii europeni vorbesc despre „Apocalipsa” din Japonia

100

Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a etichetat dezastrul nuclear din Japonia ca fiind o „apocalipsă", informează AFP.

Comisarul european a afirmat marţi, 15 martie, că autorităţile de la Tokio aproape că au pierdut controlul evenimentelor de la centrala nucleară Fukushima. „Se vorbește despre apocalipsa și cred că acest cuvânt este deosebit de bine ales", a spus comisarul în Parlamentul European. „Practic nimic nu mai este sub control. Nu pot exclude nimic din ce e mai rău în orele și zilele care urmează."

Și ministrul german de externe Guido Westerwelle a declarat că situaţia din Japonia este o „apocalipsă", informează Deustche Welle.

Deși japonezii afirmă că gravitatea accidentului nuclear este încă la nivelul 4, în opinia specialiștilor francezi situaţia este cu totul diferită. „Este clar că suntem la nivelul 6, cu alte cuvinte între ceea ce s-a întâmplat la Three Mile Island [gradul 5] și Cernobîl [gradul 7]", a spus Andre-Claude Lacoste, președintele autorităţii de securitate nucleară a Franţei. În schimb, șeful Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică a încercat că calmeze temerile conform cărora situaţia din Japonia se apropie de cazul Cernobîl. „Daţi-mi voie să spun că posibilitatea ca acest accident să se dezvolte într-unul asemănător celui de la Cernobîl este foarte mică", a afirmat japonezul Yukiya Amano.

Situaţia din Japonia a generat o reevaluare a sistemelor de securitate ale centralelor nucleare din întreaga lume. SUA și Franţa sunt ţările care au cele mai multe centrale nucleare și au reconfirmat nivelul crescut de siguranţă al acestora. Germania a decis deja închiderea temporară pentru trei luni a 7 reactoare nucleare construite înainte de anii 1980.

Într-un comunicat al Nuclearelectrica se afirmă că centrala de la Cernavodă a fost proiectată să reziste la cutremure de 8 grade pe scara Richter, în condiţiile în care în România un seism de o asemenea magnitudine are probabilitatea de producere de o dată la 1.000 de ani.

Niciun articol afișat