Un SMS despre radiaţii provoacă panică în Asia

20

Un SMS care avertiza oamenii cu privire la radiaţii provenite din Japonia a creat panică în Asia, scrie BBC.

Mesajul, care pretindea a fi de la BBC, a circulat luni în ţările asiatice, avertizând că radiaţiile provenite de la centrara Fukushima au depășit teritoriul Japoniei, urmând să afecteze alte ţări ale Extremului Orient. Conform mesajului, oamenii erau îndemnaţi să ia măsurile de precauţie împotriva efectelor radiaţiilor.

BBC a dezminţit emiterea unui astfel de mesaj. Totuși în Filipine mesajul a creat o adevărată panică. Informaţii provenite de la jurnaliști locali arată că muncitorii, studenţii și copiii din școli au fost trimiși acasă după ce zvonurile s-au intensificat. La rândul lor, filipinezii din ţară au trimis mesajul rudelor lor din alte ţări, din continentul Asia sau mai departe, în lumea occidentală.

Cum arăta mesajul? „Știre BBC de ultimă oră: Guvernul japonez a confirmat scurgerile de material radioactiv de la centralele nucleare din Fukushima. Ţările asiatice ar trebui să ia măsurile care se impun. Dacă încep precipitaţii, rămâneţi în case în primele 24 de ore. Închideţi ușile și ferestrele. Tamponaţi-vă cu betadină pielea gâtului, în zona tiroidei, pentru că radiaţiile atacă tiroida în primul rând. Luaţi măsuri suplimentare. Radiaţiile ar putea lovi Filipine azi, la ora 4 pm…"

Autorităţile filipineze au fost nevoite să emită un comunicat prin care să reasigure populaţia că totul este în siguranţă, chiar dacă nivelul radiaţiilor ar continua să crească în Japonia. Oficialii din partea Departamentului de Știinţă și Tehnologie au dezminţit știrea și au avertizat împotriva „mesajelor false" și a „zvonurilor". Totodată, au cerut populaţiei să nu propage mesajele mai departe „pentru a nu semăna panica în mijlocul locuitorilor noștri".

Dezastrele, precum este cel din Japonia, declanșează adesea o creștere a numărului de mesaje de avertizare, reale sau false. În astfel de situaţii, multe e-mailuri cu titluri incitante, de mare interes, pot crea panică sau pot veni însoţite de viruși informatici.