Omul care a înfruntat tsunami

30

CNN prezintă cazul unui căpitan de ambarcaţiune care, ignorând alerta de tsunami, a înfruntat valurile uriașe și a scăpat cu viaţă. Gestul lui a însemnat un ajutor inestimabil dat locuitorilor insulei după dezastru, care, fără ambarcaţiunea lui, ar fi fost izolaţi complet trei săptămâni.

În timp ce locuitorii insulei Oshima fugeau către dealurile mai înalte, Susumu Sugawara a pornit către mare. Cutremurul avusese deja loc, iar alerta de tsunami putea fi auzită de către toţi. A pornit motoarele ambarcaţiunii sale principale și a înaintat în larg, spre ape mai adânci.

„Știam că dacă nu îmi salvam ambarcaţiunea, toată insula avea să fie izolată și am fi avut necazuri mai mari", explică Suguwara raţiunea gestului. A lăsat deoparte celelalte bărci de pescuit pe care le mai avea, cu părerea de rău că nu le poate salva. „Nici nu pot exprima acum ce simt. I-am spus ambarcaţiunii mele: am fost împreună 42 de ani. Dacă trăim sau dacă murim, o vom face împreună. După care am pornit cu toată viteza înainte."

Căpitanul de 68 de ani a înaintat frontal spre primul val tsunami, pe care l-a evaluat la 20m înălţime. Întâlnirea cu valul a fost atipică: „În mod normal mă uit pe linia orizontului. De data aceasta priveam direct în sus. Valul era asemeni unui munte. Am început să urc. Iar când am ajuns în vârf valul a început să se zdrobească peste ambarcaţiune. Am rezistat conștient că trebuie să trec dincolo de el." Suguwara spune că a închis ochii și s-a simţit ameţit, fără a ști cât timp a trecut. Când i-a deschis, era deja de partea cealaltă. În locul unei coborâri rapide ce urmează oricărui val, în spatele valului era o adevărată coastă de coborât. După care a venit următorul val. Căpitanul nu-și mai aduce aminte dacă au fost 4 sau 5 valuri. A rămas apoi în larg până la lăsarea nopţii, plutind printre bărci și resturile aduse de valuri de pe ţărm.

De trei săptămâni face transporturi de mai multe ori pe zi spre insulă, cu oameni și ajutoare umanitare. Singura ambarcaţiune disponibilă a insulei, în afară de a lui, și-a reluat activitatea de doar 2-3 zile. Suguwara este eroul insulei și toată lumea vrea să audă experienţa lui, inclusiv forţele de apărare japoneze. Patronul unui supermarket al insulei a dat pe gratis toată mâncarea din magazin, alăturându-se efortului lui Suguwara. „Căpitanul îmi spune că pe insula aceasta fiecare își vedea doar de treburile lui, dar după acest dezastru în întreaga comunitate fiecare se ajută unul pe altul", spune patronul Tadaomi Sasahara.

Suguwara și-a riscat viaţa și ambarcaţiunea pentru insula în care trăiește. Este unul dintre puţinii care a înfruntat tsunami și a trăit, fiind acum capabil să spună experienţa vieţii sale.