Radiaţiile de la Fukushima cauzează obezitate infantilă

42

Copiii din regiunea Fukushima, locul accidentului nuclear din martie 2011, urmat de un tsunami devastator, au devenit obezi şi 36% dintre aceştia suferă de chisturi şi noduli tiroidieni, potrivit unui raport al Universităţii Medicale din Fukushima.

Copiii au devenit obezi din cauza restricţiilor impuse de autorităţi de a nu-şi mai petrece recreaţiile în aer liber, în curtea şcolii, din cauza riscului expunerii la radiaţiile nucleare din zonă. Măsura a făcut ca într-un singur an, greutatea elevilor să crească, în medie, cu 20%, potrivit unui studiu efectuat pentru Ministerul Educaţiei, Culturii, Sportului, Ştiinţei şi Tehnologiei, relatează Kyodo News.

Din iunie 2011, peste jumătate dintre instituţiile publice din Fukushima, număr ce include aproximativ 450 de şcoli, au limitat activităţile în aer liber în timpul orelor de program. Din septembrie 2012, alte 71 de şcoli generale şi licee s-au conformat acestor reglementări.

Deşi consecinţele pe termen lung nu au putut fi evaluate, obezitatea nu este singura problemă de sănătate cu care se confruntă copiii japonezi din zonă. 36% dintre copii au glanda tiroidă mărită, cu chisturi şi noduli cu potenţial malign. Dintre cei 38.000 de copii examinaţi, 13.000 au prezentat chisturi şi noduli de cinci milimetri în diametru.