Ruinele dezastrului din Japonia atrag turiști

42

Ruinele dezastrului din Japonia, fie dărâmături, fie simboluri ale rezistenţei atrag turiștii interesaţi atât de a vedea cu ochii lor grozăvia dezastrului, cât și pentru a comemora pierderea celor dragi.

„Am vrut să-mi aduc copilul aici, ca să vadă pericolul unui tsunami", spune un turist referindu-se la băiatul său de 9 ani. „Cred că reconstrucţia va dura până la vremea generaţiei lui. Așa că am vrut să își aducă aminte că a văzut cu ochii lui ce a fost aici."

Un simbol al dezastrului din martie din Japonia este nava Asia Symphony. În ciuda celor 4.724 de tone, ea a fost aruncată de tsunami pe uscat în Kamaishi, prefectura Iwate. Nava de 100 de metri se află încă acolo după cinci luni.

În regiunea Rikuzentakata, localizată de asemenea în prefectura Iwate, se mai află un singur pin de 200 de ani, dintr-o pădure care înainte de tsunami avea 70.000 de copaci.

Un profesor din Hokkaido a organizat o excursie în regiune, dorind să folosească arborele simbol ca un exemplu pentru clasă. „Îi voi învăţa pe elevi pericolul tsunami, pentru că școala e aproape de mare. Dar vreau să le spun și cum să reziste în faţa greutăţilor, așa cum acest pin a rezistat în faţa valului."