SUA ar putea intra în război dacă disputa chino-japoneză escaladează

227

În eventualitatea unui atac chinez asupra Japoniei, Statele Unite ale Americii vor interveni în baza Tratatului de securitate pe care îl are cu statul nipon, a anunţat ministrul japonez de externe, Koichiro Gemba, referindu-se la insulele Sankaku/Diaoyu, în litigiu cu China.

„Avem o viziune comună asupra faptului că acordul se extinde şi asupra insulelor", a declarat ministrul nipon de externe după întâlnirea avută luni cu ministrul american al apărării Leon Panetta, aflat în vizită la Tokyo, relatează Reuters.

Conflictele actuale din Asia, mai ales cel dintre China şi mai multe ţări din regiune ar putea declanşa un război, dacă guvernele în cauză continuă provocările, a declarat astăzi ministrul american al apărării, Leon Panetta, citate de ZF.

Săptămâna trecută, guvernul nipon a „naţionalizat" trei din cele cinci insule Sankaku/Diaoyu, cumpărându-le de la familia Kurihara, ceea ce a provocat o reacţie negativă din partea Beijingului, care a calificat naţionalizarea drept o încălcare a unei „înţelegeri importante" pentru relaţiile bilaterale.