Islamismul moderat, „o soluţie pentru Pakistan”

225

După atentatul sinucigaș de duminică din orașul Lahore, Pakistanul a arestat sute de suspecţi pentru presupuse legături cu extremiștii islamiști.

Carnagiul care a avut loc în urmă cu doar câteva zile în Pakistan a lăsat în urmă 72 de morţi: 36 de creștini și 36 de musulmani. Purtătorul de cuvânt al grupării extremiste Tehreek-e-Taliban a revendicat atacul, declarând că își „asumă responsabilitatea pentru atacul asupra creștinilor care sărbătoreau Paștele. Așteptam demult această ocazie.”

Premierul Nawaz Sharif a cerut autorităţilor să accelereze ofensiva împotriva militanţilor islamiști, care au legături cu reţeaua teroristă Al-Qaeda. „Teroriștii ne-au omorât copiii — fiii și fiicele — și, cu voia lui Dumnezeu, îi vom elimina”, a spus premierul într-un discurs emoţionant susţinut luni la televiziunea publică din Pakistan.

Însă orașul Lahore nu a fost doar martorul atrocităţii, ci și al solidarităţii. În timp ce islamiștii doreau distrugerea creștinilor, musulmanii moderaţi donau sânge pentru victime.

Într-un comentariu publicat de Religion News, pastorul prezbiterian pakistanez Eric Sarwar scria că, în ciuda diviziunii religioase manifestate în Pakistan, există soluţii. Între acestea, pastorul amintește reformarea școlilor religioase pentru a promova un islamism moderat și retragerea legii anti-blasfemie, care încă permite uciderea în numele religiei.