Pakistan: Băieţel de 9 luni, acuzat de tentativă de omor

302

Familia Khan a trebuit să se prezinte la tribunal cu băieţelul lor de 9 luni, după ce acesta a fost acuzat de forţele de ordine pentru tentativă de omor. Scena în care Musa plânge din toţi rărunchii, în timp ce tatăl său trebuie să îl ţină pentru a i se lua amprentele, arată ridicolul la care a ajuns sistemul de justiţie.

Musa Khan a fost arestat în Lahore, pentru că ar fi luat parte la un protest în suburbiile orașului, în februarie. Numele lui Musa apare alături de alte cinci într-un raport întocmit de poliţie, după ce angajaţii companiei de gaz, însoţiţi de poliţie, au vrut să îi deconecteze de la reţea pe cei care nu își plătiseră facturile.

Oamenii din zonă spun că la momentul respectiv nu erau prezente decât femei și copii, care au protestat pașnic, însă poliţia susţine că cei din dosar au aruncat în ei cu pietre. Printre aceștia s-ar număra și băieţelul de 9 luni.

Presa naţională și internaţională a subliniat absurditatea acuzaţiei, care a făcut de rușine sistemul de justiţie, în care poliţiștii prost plătiţi și prost antrenaţi se grăbesc să facă acuzaţii false, iar persoane nevinovate intră în probleme legale pentru ani de zile, scrie The Guardian.

„A trebuit să ne mutăm într-un loc secret din cauză că suntem foarte săraci, iar poliţia ne presează să manipulăm cazul”, a declarat bunicul băiatului. El a respins declaraţiile făcute de poliţie în presa locală, cum că familia ar fi adus alt bebeluș la tribunal, pentru a submina cazul. Judecătorul l-a eliberat pe Musa pe cauţine și a cerut explicaţii din partea poliţiei.

Avocatul familiei, Irfan Sadiq Tarar, spune că acest caz nici nu ar trebui să existe din moment ce legea spune că nimeni nu poate fi acuzat penal sub vârsta de 7 ani. Cu toate astea, se pare că poliţia caută de cele mai multe ori răzbunare, „iar asta înseamnă să sufere întreaga familie cât mai mult posibil”.

Povestea este atât de ridicolă, încât, din păcate, este greu de crezut că este adevărată. Reacţiile cititorilor americani la povestea preluată de mass-media au fost de superioritate și batjocură, unii spunând că Pakistanul „nu va ieși niciodată din epoca de piatră”. La o privire mai atentă însă, americanii nu sunt nici ei foarte departe.

Kaleb Winston a fost arestat de poliţiștii din campus pentru că purta un ghiozdan cu graffiti. În New York, 5.000 de poliţiști lucrează în campusuri și școli, un număr de 5 ori mai mare decât cel al consilierilor. În Florida au fost arestaţi nu mai puţin de 12.500 de elevi în anul 2011-2012, iar Texasul sare de 30.000 de arestări.

Copiii sunt arestaţi pentru că s-au parfumat în clasă, pentru că au scris pe bănci, pentru că au lăsat mizerie la cantină sau pentru că au făcut experimente știinţifice în afara orelor. Unii copii sunt suspendaţi, alţii primesc amenzi de sute de dolari, iar alţii trebuie să se prezinte la tribunal.

Foto: captură YouTube

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.