Emisiile de CO2 au atins cote record

88

Emisiile de dioxid de carbon din atmosferă au atins cele mai mari cote înregistrate vreodată, potrivit aparatelor de monitorizare din Hawaii. 

Zilele trecute, nivelul de emisii de dioxid de carbon, unul dintre cele mai dăunătoare gaze cu efect de seră, a fost de peste 402 părţi/milion (ppm). Până în prezent, cea mai mare cotă, de aproximativ 400 părţi/milion, fusese înregistrată anul trecut, în luna mai. Acest lucru este îngrijorător, deoarece, în general, cotele cele mai mari se atingeau în luna mai. Faptul că anul acesta s-au atins mai devreme poate duce la presupunerea ca în luna mai acestea să depăşească ultima cifră record, notează mashable.com.

Dioxidul de carbon se formează prin arderea carburanţilor fosili, cum ar fi cărbunii, petrolul şi gazul natural. O singură moleculă de dioxid de carbon poate rămâne în atmosferă câteva sute de ani, ceea ce înseamnă că poluarea de astăzi, fie prin activitatea industrială sau prin alte mijloace, afectează atmosfera din viitor. Dioxidul de carbon este unul dintre gazele cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală, care avea consecinţe precum creşterea temperaturilor, creşterea nivelului mării, secete şi inundaţii, printre altele.

Măsurarea dioxidului de carbon în atmosferă a început în anul 1958, pe vârful vulcanului Mauna Loa, din Hawaii. În acea perioadă, nivelul emisiilor de dioxid de carbon era de 313 ppm şi de atunci a continuat să crească până în prezent. Potrivit datelor recente, se constată o creştere de mai bine de 2 ppm/an, ceea ce este, de asemenea, îngrijorător pentru oamenii de ştiinţă care studiază acest fenomen. Cel mai trist lucru, potrivit lui Pieter Tans, de la National Oceanic and Atmospheric Administration’s Climate Monitoring and Diagnostics Laboratory, este că omul este responsabil de acestă creştere.

O altă cauză a creşterii concentraţiei de dioxid de carbon din atmosferă este dificultatea din ce în ce mai mare a pădurilor şi a oceanelor de a absorbi acest gaz, potrivit cercetătorilor de la British Antarctic Survey. Cu aproape 60 de ani în urmă, din fiecare tonă de dioxid de carbon emisă, 600 de kilograme erau absorbite de păduri şi oceane; în anul 2006, această cantitate s-a redus la 550 de kilograme/tonă şi de atunci continuă să scadă.

Cercetătorii atrag atenţia asupra faptului că, în condiţiile în care natura nu mai are aceeaşi capacitate ca înainte de a absorbi gazele cu efect de seră, emisiile de dioxid de carbon generate de activitatea omului trebuie să scadă şi nu să continue să crească, aşa cum se întâmplă în prezent.